ßßß
składnikispód1 szklanka mąki1/2 szklanki cukru1 jajko1/3 kostki masłamasa serowa1kg sera półtłustego zmielonego5 całych jaj2 żółtka - białka uzyjemy do bezy3 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka cukru waniliowego1 szklanka cukru pudru1/3 szklanki śmietanki 30 %wierzchpolewa owocowa1/2 szklanki malin1/2 szklanki borówek4 łyżki cukrułyżeczka żelatynybeza2 białka8 łyżek cukru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
przygotowaniespódWysypujemy mąkę na stolnicę, wbijamy jajko, dodajemy masło - z lodówki! Siekamy nożem, dodajemy cukier i szybko zagniatamy. Tortownice wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia, tylko spód, podwijamy na dół i zamykamy. Boki smarujemy lekko masłem. Naszym ciastem wylepiamy spód i boki blachy - ale na wysokość około 2 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem.Wkładamy teraz do lodówki na przynajmniej godzinę.Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Zapiekamy ciasto przez 20 minut.masaSer wkładamy do miski od robota kuchennego, włączamy na średnie obroty, powoli dodajemy cukier i cukier waniliowy. Miksujemy razem z cukrem jakieś 3-4 minuty i dodajemy po jednym jajku w odstępach czasowych - co 2 minuty. Później dwa żółtka, miksujemy 4 minuty i dodajemy mąkę ziemniaczaną po łyżce w odstępach czasu i śmietankę, cały czas miksujemy.Masę wlewamy na blachę z ciastem, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Zmniejszamy teraz temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez godzinę.wierzchOwoce wkłądamy do garna, posypujemy cukrem i podgrzewamy aż puszczą soki, dodajemy żelatynę.bezamiksujemy białka na bardzo sztywną masę, dodajemy powoli cukier i mąkę ziemniaczaną.Porządnie miksujemy całość na sztywną pianę.Po godzinie pieczenia w 120 stopniach wykładamy sernik, rozkładamy na nim masę z owoców i nakładamy pianę. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut 120 stopni. Zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy 30-40 minut.Sernik należy dobrze wystudzić, przed zdjęciem obręczy delikatnie obroić brzegi nożem.Bona Apetita!