Wykonanie
Wiecie, tak sobie pomyślałam, że może warto taką zrobić, bo takie ciasto na pizzę podobno było pierwsze.. i wyszła całkiem całkiem, bardzo smaczna! Jednak zdecydowanie wolę na cieście
drożdżowym! A może to kwestia przyzwyczajenia?

Składnikiciasto (3 średnie placki)200 g
mąki chlebowej pszennej200 g
mąki chlebowej wieloziarnistej4 łyżki
oliwy z oliwekszklanka zimnej
wodyłyżeczka
solipozostałe składniki na jeden placekpołówka
awokado1 kulka
mrożonego szpinaku w liściachząbek
czosnkukapka
oliwy z oliwektrochę
fetyłyżka
śmietany 18%1
jajkosólpieprz
PzrygotowanieW garnuszku na kapce
oliwy z oliwek lekko podgrzać posiekany
czosnek, lekko posolić, dodać
szpinak, podlać delikatnie
wodą i dusić do rozmrożenia, nie może
mieć wody!Do
mąki dodać składniki, zamieszać końcówką łyżki i wyrobić, w razie potrzeby dodac
mąki lub
wody.ciasto podzielić na 3 części.Rozwałkować bardzo cienko i uformowac placek. Ulożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Podsypać
mąką z obu stron.Posmarowąć
śmietaną, dodać
szpinak,
awokado pokrojone w słupki, rozdrobniony
ser feta.Włożyć do wcześniej rogrzanego piekarnika na maxa i piec 5 minut, teraz wbić
jajko i zapiekać 4-5 minut. Po wyłozeniu lekko solimy i
pieprzymy.
Bona Apetita!

moje pizzePizza na cienkim cieście z
salami peperoniPizza bianca najlepsza!Calzone z dwoma farszami