ßßß
Składnikiciasto (3 średnie placki)200 g mąki chlebowej pszennej200 g mąki chlebowej wieloziarnistej4 łyżki oliwy z oliwekszklanka zimnej wodyłyżeczka solipozostałe składniki na jeden placekpołówka awokado1 kulka mrożonego szpinaku w liściachząbek czosnkukapka oliwy z oliwektrochę fetyłyżka śmietany 18%1 jajkosólpieprz
PzrygotowanieW garnuszku na kapce oliwy z oliwek lekko podgrzać posiekany czosnek, lekko posolić, dodać szpinak, podlać delikatnie wodą i dusić do rozmrożenia, nie może mieć wody!Do mąki dodać składniki, zamieszać końcówką łyżki i wyrobić, w razie potrzeby dodac mąki lub wody.ciasto podzielić na 3 części.Rozwałkować bardzo cienko i uformowac placek. Ulożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Podsypać mąką z obu stron.Posmarowąć śmietaną, dodać szpinak, awokado pokrojone w słupki, rozdrobniony ser feta.Włożyć do wcześniej rogrzanego piekarnika na maxa i piec 5 minut, teraz wbić jajko i zapiekać 4-5 minut. Po wyłozeniu lekko solimy i pieprzymy.Bona Apetita!
moje pizzePizza na cienkim cieście z salami peperoniPizza bianca najlepsza!Calzone z dwoma farszami