ßßß Cookit - przepis na Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

nazwa

Wykonanie

Dziś spaghetti carbonara - czyli o co kłócą się Włosi...
Porcja dla 3-4 osób
składniki
opakowanie makaranu (właściwie pasty) bucati ni
2 ząbki czosnku
3 zółtka
3-4 plastry dobrego wędzonego surowego boczku
łyżka oliwy z oliwek
sól
pieprz
ser typu parmezan
Przygotowanie:
Wstawić garnek z wodą na makaron. Pokroić drobno boczek, przełożyć na głęboką patelnię, dodać oliwę, czosnek rozgnieść pięścią lub nożem, dołożyć do reszty, podsmażyć, czosnek wyłożyć kiedy lekko się zrumieni, tak aby tylko oddał smak oliwie, podsmażamy dalej boczek, przez moment i przestajemy smażyć. W misce należy roztrzepać zółtka ze szczyptą soli.
Kiedy woda się zagotuje solimy ją łyżką soli, dodajemy połowę opakowania makaronu, gotujemy krócej o minutę niż to podane na opakowaniu, ja to robię na czuja.
Odcedzamy pastę, przekładamy do patelni z boczkiem, włączamy na najmniejszy gaz.
Delikatnie dodajemy żółtka ciągle mieszając, tak aby masa oblepiła makaron i nie zrobiła się jajecznica, jakieś 2 minuty.
Wykładamy na talerz, posypujemy pieprzem i tarym serem typu parmezan. Gotowe!
Bona Apetita!
Źródło:http://bonaapetita.blogspot.com/2014/01/spaghetti-carbonara-czyli-o-co-koca-sie.html