Wykonanie
Dziś spaghetti carbonara - czyli o co
kłócą się Włosi...
Porcja dla 3-4 osóbskładnikiopakowanie
makaranu (właściwie pasty) bucati ni2 ząbki
czosnku3
zółtka3-4 plastry dobrego wędzonego
surowego boczkułyżka
oliwy z oliweksólpieprzser typu
parmezanPrzygotowanie:Wstawić garnek z
wodą na
makaron. Pokroić drobno
boczek, przełożyć na głęboką patelnię, dodać
oliwę,
czosnek rozgnieść pięścią lub nożem, dołożyć do reszty, podsmażyć,
czosnek wyłożyć kiedy lekko się zrumieni, tak aby tylko oddał smak
oliwie, podsmażamy dalej
boczek, przez moment i przestajemy smażyć. W misce należy roztrzepać
zółtka ze szczyptą
soli.Kiedy
woda się zagotuje solimy ją łyżką
soli, dodajemy połowę opakowania
makaronu, gotujemy krócej o minutę niż to podane na opakowaniu, ja to robię na czuja.Odcedzamy pastę, przekładamy do patelni z
boczkiem, włączamy na najmniejszy gaz.Delikatnie dodajemy
żółtka ciągle mieszając, tak aby masa oblepiła
makaron i nie zrobiła się jajecznica, jakieś 2 minuty.Wykładamy na talerz, posypujemy
pieprzem i
tarym serem typu
parmezan. Gotowe!
Bona Apetita!