ßßß


Porcja dla 3-4 osóbskładnikiopakowanie makaranu (właściwie pasty) bucati ni2 ząbki czosnku3 zółtka3-4 plastry dobrego wędzonego surowego boczkułyżka oliwy z oliweksólpieprzser typu parmezanPrzygotowanie:Wstawić garnek z wodą na makaron. Pokroić drobno boczek, przełożyć na głęboką patelnię, dodać oliwę, czosnek rozgnieść pięścią lub nożem, dołożyć do reszty, podsmażyć, czosnek wyłożyć kiedy lekko się zrumieni, tak aby tylko oddał smak oliwie, podsmażamy dalej boczek, przez moment i przestajemy smażyć. W misce należy roztrzepać zółtka ze szczyptą soli.Kiedy woda się zagotuje solimy ją łyżką soli, dodajemy połowę opakowania makaronu, gotujemy krócej o minutę niż to podane na opakowaniu, ja to robię na czuja.Odcedzamy pastę, przekładamy do patelni z boczkiem, włączamy na najmniejszy gaz.Delikatnie dodajemy żółtka ciągle mieszając, tak aby masa oblepiła makaron i nie zrobiła się jajecznica, jakieś 2 minuty.Wykładamy na talerz, posypujemy pieprzem i tarym serem typu parmezan. Gotowe!Bona Apetita!