Wykonanie
Calzone z dwoma farszami - czyli pizza w pierogu!CALZONE po włosku to nogawka... nie wiem dlaczego, a może słusznie? Kojarzy mi się z kalesonami, oczywiście samo słowo.Zazwyczaj są to wielkie pierogi z ciasta na pizzę, taki rodzaj Pizzy. Ja dzisiaj zrobiłam kilka mniejszych, przyjemniejszych w jedzeniu :D




Przygotowałam też dwa farsze, jeden ze
szpinakiem i
twarogiem solankowym wędzonym, drugi z
sosem pomidorowym z
mięsem mielonym.Przepis na ciasto znajdziecie pod hasłem Pizza we wcześniejszych przepisach, postaram się wkrótce stworzyć przekierowanie do samego ciasta.A teraz moje farsze1. Ze
szpinakiem i
twarogiem solankowym wędzonymskładniki
szpinak, ja użyłam mrożonego liściastego, ok 200 gząbek
czosnkuok. 100 g
twarogu solankowego wędzonego (użyłam
Jana)łyżeczka
oliwysólPrzygotowanieNa
oliwie lekko podgrzewamy posiekany
czosnek, dodajemy zamrozony
szpinak i na małym ogniu doprowadzamy do rozmrożenia, tak aby
czosnek się nie przypalił, lekko solimy, dodajemy
ser, mieszmy i gotowe2. Z
sosem pomidorowym, mielonym
miesemskładniki150 g
mielonego mięsa wieprzowegopół
cebuliząbek
czosnkupuszka
pomidorówkulka
mozzarellisólłyżeczka
chili w proszkułyżeczka
cukruPrzygotowaniePodmażamy
mięso bez tłuszczu, dodajemy posiekany
czosnek,
cebulę, po około 2 minutach mieszania wrzucamy zawartość puszki
pomidorów, solimy, dodajemy
chili i gotujemy aż płyn wyparuje.Teraz nasza pizzaciasto dzielimy na 5 - 6 cześcikażdą musimy rozwałkować na cienki okrąg o średnicy ok 20 cm. na jedną stronę nakładamy farsz, zlepiamy pieroga( do pieroga z farszem miesnym nalezy też dodac dwa plastry
mozzarelli), pieczemy w piekarniku rozgrzanym na maxa, na papierze do pieczenia około 8 -10 minut
Bona Apetita!