ßßß Cookit - przepis na Muffinki gruszkowo-imbirowe

Muffinki gruszkowo-imbirowe

nazwa

Wykonanie

Sezon gruszkowy w pełni, aż żal go nie wykorzystać. Do zrobienia muffin gruszkowo-imbirowych przymierzałam się już bardzo długo, byłam ciekawa tego smaku, którym wszyscy tak bardzo się zachwycają. Przepis pochodzi od Nigelli Lawson. Lubię jej przepisy, są godne polecenia i zawsze się sprawdzają.
Składniki:
250 g mąki (ja użyłam pełnoziarnistej)
90 g cukru (w orginale było 150 g, ale zredukowałam ilość, ze względu na słodkie gruszki)
20 g jasnego brązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka imbiru
140 ml kwaśnej śmietany
125 ml oleju1 łyżka miodu
2 jajka
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).
2. Mąkę, cukier biały, proszek do pieczenia mieszamy ze sobą.
3. W osobnej misce mieszamy kwaśną śmietanę, olej, miód, jajka. Mokre składniki dodajemy do suchych.
4. Całość mieszamy łyżką w taki sposób, aby wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączyły. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę i ponownie mieszamy. Masą wypełniamy foremki.
5. Każdą muffinkę posypujemy 1/2 łyżeczki brązowego cukru. Pieczemy 20 minut.
Źródło:http://filizanka-smakow.blogspot.com/2014/10/muffinki-gruszkowo-imbirowe.html