Wykonanie
Sezon
gruszkowy w pełni, aż żal go nie wykorzystać. Do zrobienia muffin
gruszkowo-
imbirowych przymierzałam się już bardzo długo, byłam ciekawa tego smaku, którym wszyscy tak bardzo się zachwycają. Przepis pochodzi od Nigelli Lawson. Lubię jej przepisy, są godne polecenia i zawsze się sprawdzają.
Składniki:250 g
mąki (ja użyłam pełnoziarnistej)90 g
cukru (w orginale było 150 g, ale zredukowałam ilość, ze względu na słodkie
gruszki)20 g jasnego
brązowego cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
imbiru140 ml kwaśnej
śmietany125 ml oleju1 łyżka
miodu2
jajkaPrzygotowanie:1. Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).2.
Mąkę,
cukier biały,
proszek do pieczenia mieszamy ze sobą.3. W osobnej misce mieszamy kwaśną
śmietanę,
olej,
miód,
jajka. Mokre składniki dodajemy do suchych.4. Całość mieszamy łyżką w taki sposób, aby wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączyły. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę
gruszkę i ponownie mieszamy. Masą wypełniamy foremki.5. Każdą muffinkę posypujemy 1/2 łyżeczki
brązowego cukru. Pieczemy 20 minut.