Wykonanie
Z racji, iż jutro jest niedziela zamieszczam przepis na małą słodkość -
drożdżowe rogaliki. Uwielbiane są przez większość osób. Nadzienie może być różnorodne - zaczynając od
dżemów, kończąc na
kremie czekoladowym. Ich największą zaletą jest
banalna łatwość przygotowania. Jedyny minus - szybko znikają !

Składniki (na ok. 30 rogalików):1/2 kg
mąki pszennej1 kostka
margaryny4 dag
drożdży1 łyżka
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego1/2 łyżeczki
soli1/2 szklanki
mleka 2%Nadzienie: dowolneJak zrobić:1. W ciepłym
mleku rozprowadzamy
drożdże.
Mąkę,
sól,
jajko i
cukier mieszamy z roztopioną
margaryną. Dodajemy
drożdże z
mlekiem.2. Wyrabiamy ciasto i formujemy kulę. Wkładamy do zimnej
wody na ok. 1 godzinę - ciasto powinno wypłynąć.3. Ciasto dokładnie wyrabiamy dodając jeszcze trochę
mąki (wyrobione ciasto powinno odchodzić od dłoni).4. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy tak, aby powstało koło, a następnie kroimy je na 10 trójkątów.5. Na trójkąty nakładamy nadzienie i zwijamy od szerszej do węższej strony. Rogaliki smarujemy rozkłóconym
jajkiem, dzięki
czemu podczas pieczenia uzyskają złocisty kolor. Na koniec posypujemy
cukrem pudrem.