Wykonanie
poniedziałek, 28 Październik 2013, autor: blue_megi, 4 Komentarzy »Babka drożdżowa z
dyniąSzukając przepisów na ciasto z
dynią, trafiłam na blog Pinkcake i zainteresował mnie przepis na babę na bani. Mimo, że nie mam specjalnych zdolności do
drożdżowych wypieków, babka wyszła rewelacyjnie. Delikatna, wilgotna, drożdżowa baba o pięknym kolorzePolecam!Składniki:500 g
mąki pszennej7 g (jedno opakowanie) suchych
drożdży100 g
cukruopakowanie
cukru waniliowegoszczypta
soli80 g
margarynypół szklanki
mlekaszklanka purée z dyniPurée z dyni : niewielką
dynię kroimy na ćwiartki i usuwamy pestki. Każdy kawałek dyni owijamy folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika na pół godziny. Odkładamy do wystudzenia, następnie obieramy ze skóry i blenderem ucieramy na gładką masę. Jeśli
dynia ma dużo
wody, możemy purée odsączyć na sitku. Odmierzamy szklankę a resztę przekładamy do pojemnika i mrozimy na następny razMieszamy wszystkie suche składniki –
mąkę,
drożdże,
cukier zwykły i
waniliowy oraz
sól.
Margarynę rozpuszczamy, dodajemy do niej
mleko,
dynię i dokładnie mieszamy z suchymi składnikami. Zostawiamy w cieple, aż do podwojenia objętości (około 1 godz.).Lekko wyrabiamy ciasto i przekładamy do natłuszczonej foremki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 40 minut.Wkładamy ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 35 minut.