ßßß Cookit - przepis na Babka drożdżowa z dynią

Babka drożdżowa z dynią

nazwa

Wykonanie

poniedziałek, 28 Październik 2013, autor: blue_megi, 4 Komentarzy »
Babka drożdżowa z dynią
Szukając przepisów na ciasto z dynią, trafiłam na blog Pinkcake i zainteresował mnie przepis na babę na bani. Mimo, że nie mam specjalnych zdolności do drożdżowych wypieków, babka wyszła rewelacyjnie. Delikatna, wilgotna, drożdżowa baba o pięknym kolorze
Polecam!
Składniki:
500 g mąki pszennej
7 g (jedno opakowanie) suchych drożdży
100 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
80 g margaryny
pół szklanki mleka
szklanka purée z dyni
Purée z dyni : niewielką dynię kroimy na ćwiartki i usuwamy pestki. Każdy kawałek dyni owijamy folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika na pół godziny. Odkładamy do wystudzenia, następnie obieramy ze skóry i blenderem ucieramy na gładką masę. Jeśli dynia ma dużo wody, możemy purée odsączyć na sitku. Odmierzamy szklankę a resztę przekładamy do pojemnika i mrozimy na następny raz
Mieszamy wszystkie suche składniki – mąkę, drożdże, cukier zwykły i waniliowy oraz sól. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy do niej mleko, dynię i dokładnie mieszamy z suchymi składnikami. Zostawiamy w cieple, aż do podwojenia objętości (około 1 godz.).
Lekko wyrabiamy ciasto i przekładamy do natłuszczonej foremki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 40 minut.
Wkładamy ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 35 minut.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasta/babka-drozdzowa-z-dynia