ßßß Cookit - przepis na Zupa pomidorowa z sokiem z pomarańczy i serowymi grzankami

Zupa pomidorowa z sokiem z pomarańczy i serowymi grzankami

nazwa

Wykonanie

Jak widać na miejskich straganach - lato już w pełni. Coraz smaczniejsze i tańsze możemy kupić już sezonowe owoce, a także warzywa, w tym i pomidory. To najlepszy czas na przetwory pomidorowe, soki, sosy czy zupy. W związku z tym, że pomidory mają teraz swoje pięć minut, proponuję to wykorzystać i przygotować znakomitą egzotyczną zupę pomidorową. Od razu się przyznam, że przepis nie jest wymyślony przeze mnie, a zainspirowany magazynem "Kuchnia".
Na 4 porcje potrzebujecie:
1,2 kg pomidorów
1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 czerwona cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól, pieprz
Na grzanki :
8 - 10 małych kromek pieczywa (ja miałam pszenną bułkę)
ser żółty, najlepiej jak będzie z tych twardszych i bardziej aromatycznych
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i usuwamy nasiona. Tak przygotowane pomidory wrzucamy do garnka i gotujemy aż zmiękną i zaczną się rozpadać. Na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodajemy czosnek i też chwilę szklimy (uważamy, żeby nie przypalić). Do pomidorów dodajemy szklankę soku z pomarańczy, zeszkloną cebulę z czosnkiem oraz cynamon i tymianek, przykrywamy i gotujemy ok 20 minut. Na koniec wszystko miksujemy blenderem na gładką zupę. Możemy na koniec doprawić solą i pieprzem.
Grzanki możemy lekko z jednej strony posmarować masłem, na masło położyć ser i zapiec w piekarniku. Będą gotowe, jak ser się stopi :)
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: Łatwe
Koszt: 10-12 złotych
Źródło:http://gotujzala.blogspot.com/2014/08/zupa-pomidorowa-z-sokiem-z-pomaranczy-i.html