Wykonanie
Jak widać na
miejskich straganach - lato już w pełni. Coraz smaczniejsze i tańsze możemy kupić już sezonowe
owoce, a także warzywa, w tym i
pomidory. To najlepszy czas na
przetwory pomidorowe,
soki, sosy czy zupy. W związku z tym, że
pomidory mają teraz swoje pięć minut, proponuję to wykorzystać i przygotować znakomitą egzotyczną zupę
pomidorową. Od razu się przyznam, że przepis nie jest wymyślony przeze mnie, a zainspirowany magazynem "Kuchnia".Na 4 porcje potrzebujecie:1,2 kg
pomidorów1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczy1/2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka suszonego
tymianku1
czerwona cebula4 ząbki
czosnku2 łyżki
masłasól,
pieprzNa grzanki :8 - 10 małych kromek
pieczywa (ja miałam
pszenną bułkę)
ser żółty, najlepiej jak będzie z tych twardszych i bardziej aromatycznych
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i usuwamy nasiona. Tak przygotowane
pomidory wrzucamy do garnka i gotujemy aż zmiękną i zaczną się rozpadać. Na
maśle szklimy pokrojoną w kostkę
cebulę, a następnie dodajemy
czosnek i też chwilę szklimy (uważamy, żeby nie przypalić). Do
pomidorów dodajemy szklankę soku z
pomarańczy, zeszkloną
cebulę z
czosnkiem oraz
cynamon i
tymianek, przykrywamy i gotujemy ok 20 minut. Na koniec wszystko miksujemy blenderem na gładką zupę. Możemy na koniec doprawić
solą i
pieprzem.Grzanki możemy lekko z jednej strony posmarować
masłem, na
masło położyć
ser i zapiec w piekarniku. Będą gotowe, jak
ser się stopi :)
Czas przygotowania: 40 minutStopień trudności: ŁatweKoszt: 10-12 złotych