Wykonanie
Kiedy najlepiej sięgnąć po szparagi? Oczywiście w maju, kiedy mamy pełnię sezonu
szparagowego!Dla miłośników bardziej wyrafinowanego smaku lepsze od zielonych będą białe
szparagi. Te jednak są nieco bardziej wymagające w przygotowaniu.Wybierając te szlachetne warzywa należy jednak dość dobrze się im przyjrzeć, aby nie kupić starych, bo takie nie będą nam w ogóle smakować. Świeże
szparagi powinny
mieć lśniącą skórkę bez plamek czy przebarwień, a ich końcówki powinny być jędrne, w żadnym wypadku zdrewniałe.A jak już uda nam się kupić dobre
szparagi możemy przyrządzić z nich na przykład znakomitą wiosenną zupę.Na porcję dla 4 osób potrzebujecie:1 pęczek białych
szparagów1
marchew1
piertuszkakawałek
selerakawałek
poraudko z kurczkałyżka
masła50 ml
śmietanki 12%liść laurowysólNa kluseczki:1
jajko3 łyżki
mąkisólSzparagi oczyszczamy przez odcięcie końcówek (mogą być gorzkie) oraz obranie skórki. W około 1 litrze
wody gotujemy przez 20 minut
wywar mięsno-warzywny z dodatkiem
listka laurowego i
soli, a następnie dokładamy
szparagi związane bawełnianą nitką i gotujemy aż będą miękkie (ok 20 minut). Następnie wyciągamy
szparagi i kroimy w około 2-3 centymetrowe kawałki i odkładamy. Wyciągamy pozostałe warzywa i
kurczaka, ale tylko
marchew kroimy w plasterki i dokładamy na talerzyk obok
szparagów.Robimy kluseczki, czyli mieszamy roztrzepane
jajko z
mąką i odrobiną
soli (jeśli wyjdzie za gęste, możemy dodać odrobinę
wody). Tak przygotowaną masę wlewamy porcjami do garnka z gorącą zupą. Następnie dodajemy
masło,
śmietankę, kilka plasterków
marchewki i
szparagi w kawałkach.Najważniejsze, że nie musimy robić kremu, żeby zupa świetnie smakowała :)

Koszt dla 4 osób: 12 złotychCzas przygotowania: 45 minutStopień trudności: Łatwe