Wykonanie
Aby przygotować rosół z
wołowiny szperamy w lodówce, półkach kuchennych oraz w szafkach z
przyprawami, przygotowując składniki z poniższej listy:
75 dkg
wołowiny z kością, porcja
włoszczyzny z
kapustą, 1
cebula, 1 dkg
grzybów suszonych, 1
białko,
sól, kilka ziaren
pieprzu i
ziela angielskiego,
natka pietruszki, 2 l
wodySkładniki gotowe? Możemy zaczynać pichcić:
Mięso starannie umyć, przekroić na kilka kawałków, zalać zimną
wodą i gotować na wolnym ogniu. Parę
razy zdjąć powstałą pianę.
Włoszczyznę obrać, umyć, rozdrobnić (można oczywiście skorzystać z mrożonek) i dodać do rosołu wraz z
przyprawami i
grzybami. Gdy
mięso będzie już prawie miękkie, posolić.
Cebulę przed dodaniem dobrze jest przypiec lekko na płycie kuchni lub w piekarniku. Gotować rosół około 1 godziny na małym ogniu, po czym poczekać, aż się ustoi i przecedzić. Jeżeli nie będzie zbyt klarowny, należy dodać do niego roztrzepane
białko, zamieszać, zagotować i gdy utworzą się białe "kłaczki" ściętego
białka - przecedzić. Podawać z
makaronem lub
kaszą manną ugotowaną "na sztywno" i pokrojoną w kostkę, posypując posiekaną
natką pietruszki.