ßßß
75 dkg wołowiny z kością, porcja włoszczyzny z kapustą, 1 cebula, 1 dkg grzybów suszonych, 1 białko, sól, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, natka pietruszki, 2 l wodySkładniki gotowe? Możemy zaczynać pichcić:Mięso starannie umyć, przekroić na kilka kawałków, zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu. Parę razy zdjąć powstałą pianę. Włoszczyznę obrać, umyć, rozdrobnić (można oczywiście skorzystać z mrożonek) i dodać do rosołu wraz z przyprawami i grzybami. Gdy mięso będzie już prawie miękkie, posolić.Cebulę przed dodaniem dobrze jest przypiec lekko na płycie kuchni lub w piekarniku. Gotować rosół około 1 godziny na małym ogniu, po czym poczekać, aż się ustoi i przecedzić. Jeżeli nie będzie zbyt klarowny, należy dodać do niego roztrzepane białko, zamieszać, zagotować i gdy utworzą się białe "kłaczki" ściętego białka - przecedzić. Podawać z makaronem lub kaszą manną ugotowaną "na sztywno" i pokrojoną w kostkę, posypując posiekaną natką pietruszki.