Wykonanie
Czym zajadacie się się, gdy słońce szaleje za oknem, a z nieba leje się żar?Moje lekarstwo idealne to chłodnik, na który i Was zapraszam:)

2 pęczki
botwinki1 średni
burakpęczek
szczypiorku lub
dymkiogórek szklarniowy4-5
jajek750 ml
maślanki naturalnej400 ml gęstego
jogurtu naturalnegopieprz i
sól do smaku
koperek (opcjonalnie)Liście i łodygi
botwinki umyj i drobno posiekaj, następnie zalej niewielką ilością
wody i gotuj kilka minut, aż łodygi będą miękkie. Odcedź
botwinkę i pozostaw do wystudzenia.
Jaja ugotuj na twardo,obierz i posiekaj w kostkę.
Ogórka umyj,obierz i zetrzyj na grubych oczkach.
Szczypiorek opłucz i posiekaj.W dużej misce lub garnku wymieszaj
maślankę z
jogurtem, następnie dodaj podgotowaną
botwinkę, posiekane
jajka,
szczypiorek i startego
ogórka. Dopraw wszystko
solą i
pieprzem.
Buraka obierz i zetrzyj na drobnych oczkach, następnie dodaj do reszty składników- nada chłodnikowi wspaniały różowy kolor (możesz też
buraka wcześniej podpiec i zetrzeć go po wystudzeniu).Przed podaniem schowaj chłodnik na kilka godzin do lodówki. Serwuj z połówką
jajka ugotowanego na twardo.Smacznego!

Zostawiam Was z tym letnim wpisem na kolejny tydzień- tymczasem zmykam się pakować, bo wcześnie rano wyruszam na wyczekane wakacje :DDo przeczytania!