Wykonanie
            
Doskonałe na śniadanie, na lunch, na wycieczkę, albo gdy po prostu macie ochotę na coś do chrupania:) Przepis to całkowicie moja inwencja twórcza, a efekt końcowy...sami oceńcie. Proste w przygotowaniu, bogate w błonnik, syte, powinny zaspokoić wszystkich 
orzechowych smakoszy. Ja chrupałam je w podróży jako alternatywę dla ''samolotowej oferty bufetowej''. Kto się skusi?1,75 szklanki 
płatków owsianych0,75 szklanki 
mąki1 duże 
jajko40 g 
masła6 łyżeczek 
cukru lub 
miodu125 g 
masła orzechowego (najlepiej bez dodatku 
cukru)100 g grubo posiekanych 
migdałów (ze skórką)3 łyżki 
mleka (w razie potrzeby)0,5 łyżeczki 
sodykilka posiekanych kostek 
gorzkiej czekoladyok. 20 całych 
migdałów do dekoracji
Jajko roztrzepujemy widelcem, dodajemy rozpuszczone i przestudzone 
masło oraz 
masło orzechowe.Do płynnej masy dosypujemy 
cukier, 
płatki, 
sodę oraz 
mąkę i mieszamy wszystko widelcem do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy kilka łyżek 
mleka.Na koniec dosypujemy posiekane 
migdały oraz 
czekoladę, ponownie wyrabiamy i odstawiamy na 10 minut (
płatki wchłoną wilgoć i cała masa zgęstnieje).Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę układamy kulki wielkości sporego 
orzecha włoskiego, każdą lekko spłaszczamy i dekorujemy 
migdałem.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.Wystudzone 
ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.