Wykonanie
Zupy to cudowny wynalazek ludzkości:) To prawdziwe
pole do popisu, tyle smaków i barw. Są pożywne, zdrowe, znakomicie rozgrzewają, mogą stanowić alternatywę dla ciężkiego obiadu , myślę że są też sprzymierzeńcem dbających o linię;)Ja jestem fanką zarówno tych tradycyjnych,
polskich, z ''okrasą'' (choć te przed sezonem plażowym to chyba nie jest najlepsze rozwiązanie), jak i tych czysto warzywnych, kremowych.I taka właśnie jest moja dzisiejsza propozycja. Zupę podano!5 dużych
pietruszek (korzeniowych)2 średnie
cebule1 kwaśne
jabłko2 łyżki
oliwy1 litr
bulionu warzywnegosól i
pieprznatka pietruszkiodrobina zagęszczonego
niesłodzonego mleka lub
śmietanyPietruszkę i
cebulę obieramy i kroimy na kawałki. W rondelku rozgrzewamy
oliwę i podsmażamy na niej nasze warzywa aż ich krawędzie nabiorą brązowych odcieni. Następnie zalewamy wszystko
bulionem i zagotowujemy.
Jabłko obieramy, kroimy i dodajemy do reszty składników. Całość gotujemy aż warzywa zmiękną, po czym rozdrabniamy blenderem do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawiamy
solą i odrobiną
pieprzu (opcjonalnie). Przed podaniem dodajemy drobno posiekaną
natkę. Przyozdabiamy zielonymi listkami i kleksem z
zagęszczonego mleka.Krecia