ßßß Cookit - przepis na Pietruszkowy krem z jabłkiem

Pietruszkowy krem z jabłkiem

nazwa

Wykonanie

Zupy to cudowny wynalazek ludzkości:) To prawdziwe pole do popisu, tyle smaków i barw. Są pożywne, zdrowe, znakomicie rozgrzewają, mogą stanowić alternatywę dla ciężkiego obiadu , myślę że są też sprzymierzeńcem dbających o linię;)
Ja jestem fanką zarówno tych tradycyjnych, polskich, z ''okrasą'' (choć te przed sezonem plażowym to chyba nie jest najlepsze rozwiązanie), jak i tych czysto warzywnych, kremowych.
I taka właśnie jest moja dzisiejsza propozycja. Zupę podano!
5 dużych pietruszek (korzeniowych)
2 średnie cebule
1 kwaśne jabłko
2 łyżki oliwy
1 litr bulionu warzywnego
sól i pieprz
natka pietruszki
odrobina zagęszczonego niesłodzonego mleka lub śmietany
Pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy na kawałki. W rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej nasze warzywa aż ich krawędzie nabiorą brązowych odcieni. Następnie zalewamy wszystko bulionem i zagotowujemy. Jabłko obieramy, kroimy i dodajemy do reszty składników. Całość gotujemy aż warzywa zmiękną, po czym rozdrabniamy blenderem do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawiamy solą i odrobiną pieprzu (opcjonalnie). Przed podaniem dodajemy drobno posiekaną natkę. Przyozdabiamy zielonymi listkami i kleksem z zagęszczonego mleka.
Krecia
Źródło:http://bybyloprzyjemniej.blogspot.com/2012/05/pietruszkowy-krem-z-jabkiem.html