ßßß Cookit - przepis na ZUPA Z KUREK NA WINIE

ZUPA Z KUREK NA WINIE

nazwa

Wykonanie

Na zakończenie tegorocznego sezonu kurkowego proponuję przepis na zupę z dodatkiem białego wina.
To była premiera i wypadła zupełnie zachęcająco.
Zupa jest aromatyczna, lekka i bardzo delikatna w smaku.
Na podstawie przepisu z miesięcznika „Sól i Pieprz” (10/2010)
Uwaga:)
Jeśli zdecydujemy się zawekować tę zupę to musimy to zrobić przed dodaniem śmietany i świeżej natki. Oba dodatki można będzie uzupełnić w przyszłości, gdy najdzie nas ochota na otworzenie słoiczka :)
Składniki:
500 g kurek
1 duża cebula
4-6 plasterków wędzonki (np. polędwicy łososiowej)
1/3 szklanki białego wytrawnego wina
500-700 ml bulionu warzywnego
gałka muszkatołowa
oliwa z oliwek
sól i pieprz
do podania
1-2 łyżki śmietany
posiekana natka z pietruszki
Wykonanie:
Kurki oczyścić i ewentualnie pokroić w kawałki. (Uwaga: W Vademecum podaję sposób jak szybko i skutecznie umyć kurki .) Cebulę obrać i wraz z wędzonką pokroić w niedużą kostkę.
Na 3 łyżkach oliwy zeszklić cebulę. Dodać wędzonkę i chwilę smażyć. Wsypać grzyby i jeszcze chwilę smażyć. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej.
Do grzybów wlać wino i doprowadzić do wrzenia. Wlać bulion warzywny i wymieszać. Gotować jeszcze około 5 minut na małym ogniu, następnie odstawić.
(Uwaga: Jeśli chcemy zupę zawekować, to to jest właśnie ten moment!)
Śmietanę wymieszać w kubeczku z odrobiną gorącej zupy, a następnie wlać do garnka i dobrze wymieszać.
Podawać posypaną posiekaną natką.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/10/08/zupa-z-kurek-na-winie