Wykonanie

Na zakończenie tegorocznego sezonu
kurkowego proponuję przepis na zupę z dodatkiem
białego wina.To była premiera i wypadła zupełnie zachęcająco.Zupa jest aromatyczna, lekka i bardzo delikatna w smaku.Na podstawie przepisu z miesięcznika „Sól i Pieprz” (10/2010)Uwaga:)Jeśli zdecydujemy się zawekować tę zupę to musimy to zrobić przed dodaniem
śmietany i świeżej
natki. Oba dodatki można będzie uzupełnić w przyszłości, gdy najdzie nas ochota na otworzenie słoiczka :)Składniki:500 g
kurek1 duża
cebula4-6 plasterków wędzonki (np.
polędwicy łososiowej)1/3 szklanki białego
wytrawnego wina500-700 ml
bulionu warzywnegogałka muszkatołowaoliwa z oliweksól i
pieprzdo podania1-2 łyżki
śmietanyposiekana
natka z
pietruszkiWykonanie:
Kurki oczyścić i ewentualnie pokroić w kawałki. (Uwaga: W Vademecum podaję sposób jak szybko i skutecznie umyć
kurki .)
Cebulę obrać i wraz z wędzonką pokroić w niedużą kostkę.Na 3 łyżkach
oliwy zeszklić
cebulę. Dodać wędzonkę i chwilę smażyć. Wsypać
grzyby i jeszcze chwilę smażyć. Doprawić
solą,
pieprzem i szczyptą świeżo startej
gałki muszkatołowej.Do
grzybów wlać
wino i doprowadzić do wrzenia. Wlać
bulion warzywny i wymieszać. Gotować jeszcze około 5 minut na małym ogniu, następnie odstawić.(Uwaga: Jeśli chcemy zupę zawekować, to to jest właśnie ten moment!)
Śmietanę wymieszać w kubeczku z odrobiną gorącej zupy, a następnie wlać do garnka i dobrze wymieszać.Podawać posypaną posiekaną
natką.Smacznego:)