Wykonanie
A skoro teraz modne są sałatki z
truskawkami to ja robię taką z
daktylami.
Słodycz daktyli i pikantność
chili - lubię połączenia różnych smaków. Gdyby jeszcze
daktyle nie wyglądały jak karaluchy.. ;) mimo, że
sałata zajmuje najwięcej miejsca na talerzu,
sałatka ma bardzo intensywny smak. W zasadzie w tego typu potrawach wiele zależy od samego sosu, ponieważ w głównej mierze to on nadaje smak. Radzę zatem zrezygnować z gotowych
sosów w proszku i próbować robić je samemu, wbrew pozorom to nie jest łatwe.
sałatka na 2 osoby:pół szklanki
suszonych daktylipół
paprykimłoda cebulkasałatasos:
olej lnianyocet balsamicznymusztarda ( u mnie
musztarda z
rodzynkami i
śliwkami - lekko słodkawa)
słodka papryka3 duże szczypty
płatków chili3 łyżki
oleju lnianego (jeśli nie macie może być
oliwa), łyżkę
octu balsamicznego, łyżkę
musztardy, pół łyżeczki
słodkiej papryki i
płatki chili łączymy ze sobą i energicznie mieszamy. Odstawiamy. Przed podaniem jeszcze raz trzeba go zamieszać.
Daktyle chwilę moczymy we wrzątku, tak aby zmiękły.
Sałatę myjemy kroimy w paseczki.
Paprykę i
cebulę również. Na talerzu układamy
sałatę, następnie
paprykę,
cebulę i pokrojone na pół
daktyle. Całość polewamy sosem. To ile go użyjemy i jak bardzo ostry sos lubimy zależy tylko od nas. Jeśli lubicie słodko ostry możecie dodać odrobinę
cukru, ale moim zdaniem
daktyle są takie słodkie, że nie jest to konieczne.