Wykonanie
Jeśli lubicie się upaprać w cieście i niekoniecznie macie ochotę na coś słodkiego to polecam Wam takie roladki, nadzienie możecie zmienić i dodać takie składniki jakie najbardziej lubicie. Możecie pesto zastąpić
szpinakiem, dodać
ser lub
suszone pomidory. Smakują dobrze również na następny dzień.


2 szklanki
mąki2 szklanki
otrębów żytnich1
jajko1/4 szklanki
mleka1 łyżka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
solizielone pesto3 ząbki
czosnkuolejMleko i
jajko miksujemy. Następnie dodajemy
mąkę,
otręby,
proszek do pieczenia i
sól. Mieszamy, wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto będzie już miało odpowiednią konsystencje, czyli tak aby się nie rozrywało i nie lepiło zbyt mocno (Jeśli mamy taki problem wystarczy dodać więcej
mąki lub
otrębów) możemy je rozwałkować na średnio grube ciasto,
potem będziemy je zawijać w roladę, więc nie może być zbyt grube. Jeśli się uda rozwałkować w kształt kwadratowy to będzie najlepiej, ale nie przejmujcie się jeśli Wam tak nie wyjdzie.Następnie smarujemy całą powierzchnię ciasta pesto i posypujemy startym
czosnkiem wystarczy posypać w poprzek po całej długości, wtedy każda roladka będzie aromatyczna.
Potem zawijamy całość w roladę i kroimy na kilkucentymetrowe części.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.Roladki kładziemy na pergaminie posmarowanym delikatnie
olejem, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut, aż będą złociste.