Wykonanie


sporych rozmiarów
cukiniaoliwki zielone bez pestek
ser pleśniowy - my użyłyśmy
ser Lazur Turkusowy
sól,
bazylia,
oreganosos vinaigrette :
oliwa z oliwekocet balsamiczny z modenyząbek
czosnkuzioła prowansalskiebazyliasól,
cukierCukinię kroimy wzdłuż w cienkie paski, solimy i odstawiamy aby puściła sok. W międzyczasie możemy przygotować sos, w tym celu siekamy drobniutko
czosnek, dodajemy 3 łyżki
oliwy, 1 łyżkę
octu, odrobinę
ziół prowansalskich,
bazylii,
soli i
cukru, mieszamy i odstawiamy. Gdy
cukinia puści sok, będzie już wystarczająco miękka, żeby robić z niej roladki. Paski
cukinii oprószamy
bazylią i
oregano, na jednym końcu kładziemy kawałek
sera,
oliwki i zawijamy w rulonik. Układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.Wskazówka: Jeżeli sporo posolicie
cukinię aby zmiękła, warto ją jeszcze przed zawijaniem opłukać, żeby po upieczeniu nie były zbyt słone.