Wykonanie
świeży
pstrągcytryna3 ząbki
czosnkusól,
pieprz,
oregano,
ziele angielskiesos
miętowy:
jogurt greckiświeża
mięta (około 4 gałązek)
pieprz, szczypta
soliłyżeczka
soku z cytrynyPstrąga porządnie myjemy i oczyszczamy. Następnie nacieramy
solą,
pieprzem, posypujemy
oregano. Do środka wkładamy
ziele angielskie i ząbki
czosnku.
Cytrynę obieramy i dzielimy na cząstki, nakłuwamy widelcem i kilka cząstek wkładamy do
pstrąga.
Rybę układamy na folii aluminiowej, a na niej kładziemy pozostałe cząstki
cytryny i
czosnku i zawijamy. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25 minut. Po tym czasie otwieramy folię i zapiekamy kolejne 8-10 minut.Kiedy nasz
pstrąg leży w piekarniku, przygotowujemy sos. Liście
mięty,
jogurt,
pieprz,
sól i
sok z cytryny blendujemy. Sos gotowy.
Pstrąga podawać możemy z pieczonymi
ziemniakami posypanymi
koperkiem. Aby je przygotować, najpierw trzeba je ugotować w osolonej wodzie, aby skrócić czas pieczenia. Ugotowane
ziemniaki kroimy na drobniejsze części i kładziemy na folii aluminiowej posmarowanej lekko tłuszczem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 10-15 minut.