Wykonanie
Uwielbiam mięciutkie, delikatne i puszyste rogaliki. Mogą być z
czekoladą,
serem lub ulubionymi
owocami.Potrzebujemy:pół szklanki
maślanki300 gram
mąki2
jajka5 dag
drożdży + łyżeczka
cukruszczypta
solicukier waniliowy2 łyżki
cukrupół szklanki
olejutruskawki lub
dżem truskawkowycukier puderDrożdże rozrabiamy z
cukrem i odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę składników przygotowujemy w misce i łączymy z
drożdżami. Wyrabiamy ciasto, przekładamy na stolnicę lub blat i formujemy koło, które trzeba rozwałkować i podzielić jak pizzę tyle, że na 16 części.
Owoce kładziemy na szerszej części i zawijamy. Wykładamy na papier do pieczenia, wstawiamy na 25 minut w 180`C do piekarnika. Po upieczeniu
dajcie rogalikom godzinkę odpocząć i posypcie
cukrem pudrem. Nigdy nie wytrzymuje tej godziny i jednego próbuje na ciepło takie są pyszniutkie.

+1
demo: Podstawowe
page