Wykonanie
Wspominałam już Wam, że jedną z moich pasji jest wędkowanie. Stąd przepis na
lina w sosie
koperkowym z
brokułami. Zdjęcie nie odzwierciedla smaku, ale musicie mi uwierzyć na słowo: PALCE LIZAĆ! a jeśli chodzi o fotografię obiecuję Kuchciki poprawę :)Potrzebujemy:2
linysólpieprzpomarańcze2 łyżki
mąkibrokułySOS:łyżkę
masłałyżkę
mąki jaglanejpół szklanki
mleka3 łyżki
wody po ogórkach kiszonychpół pęczku
koperkukolorowy pieprzsólszczypta zmielonej
kolendryW dobrych sklepach można kupić filety z
lina, jeśli chodzicie sami na
ryby lub ktoś ze znajomych sprawi Wam prezent w postaci
lina niestety będziecie musieli go wypatroszyć i wyfiletować. Uwierzcie mi nie jest to trudne ! :) Gotowe filety
lina marynujemy
solą,
pieprzem i
sokiem z całej
pomarańczy. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej :) Zamarynowane
mięso obtaczamy w
mące i smażymy na patelni. Jeśli nie masz patelni ceramicznej bez tłuszczowej smaż na odrobinie
oleju. Po 3 minuty z każdej strony wystarczy.
Brokuły ugotowałam na parze. Kiedy smażymy
rybki, w garnuszku zrobimy sos. Rozpuszczamy łyżkę
masła, do tego posiekany
koperek, przemieszamy. Do tego płaska łyżka
mąki, znów mieszamy. Wlewamy
mleko, dajemy całości zgęstnieć jednak cały czas mieszamy. Na koniec
woda po ogórkach, która świetnie podkreśla smak
koperku, jeszcze tylko
sól,
pieprz i szczypta
kolendry.
Sos jest cudownym uzupełnieniem
ryby i
brokułów. Danie jest szybkie, lekkie i przeprowadza nas przez warstwy smaków. Zaliczam to danie do tych, które dają duuuuuuuuuuuużą przyjemność, aż nie chciałam odchodzić od talerza :)Jadacie lina? a może inna ryba? :)