Wykonanie

Eh dziś nadeszła 30, tort też....Składniki na blaszkę 24 cm:- 8
jajek- 1,5 szklanki
mąki-3/4 szklanki
cukru- krem do
tortów-
owoce (u mnie
ananas i
winogrono)-
syrop z
owoców- przegotowana
woda- 2-3 łyżki
wódki-
płatki migdałowePrzygotowanie:
Biszkopt:Oddzielamy
białka od
żółtek.
Białka ubijamy na najwyższych obrotach, pod koniec ubijania
białek dodajemy stopniowo
cukier nadal ubijając( u mnie była to mieszanka
cukru brązowego i białego), później dodajemy
żółtka. Zmniejszamy obroty na najmniejsze i stopniowo przesiewamy
mąkę. Wylewamy masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( starczy sam spód) i wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 30-40 minut. Pieczemy do suchego patyczka, studzimy przez ok. pół godziny w uchylonym piekarniku. Później odkładamy do całkowitego ostudzenia.Przygotowujemy masę. Do obłożenia
tortu użyłam gotowych mas do przełożenia
tortu oraz
ananasa z puszki. Masę przygotowałam na samym
mleku 2%, nie dodawałam
margaryny. Masę przygotowuje na zasadzie że dodaję odrobinę mniej
mleka niż na opakowaniu.Przygotowujemy również nasączenie. Użyłam
syropu z puszki po ananasie, rozcieńczyłam go odrobiną przegotowanej
wody i dodałam 3 łyżeczki
wódki.Następnie całkowicie wystudzony
biszkopt kroimy na 3 równe części. Kładziemy pierwszą część, następnie łyżką nasączamy
biszkopt. Na to układamy masę, a na to pokrojonego
ananasa. Na to kładziemy kolejną część
biszkoptu i powtarzamy czynności jak przy pierwszej części. Następnie na to kładziemy trzecią część
biszkoptu. Wierzch i boki obkładamy równomiernie masą. Boki obkładamy
płatkami migdałowymi, a wierzch ozdabiamy dowolnie pozostałą masą i dowolnymi
owocami lub kolorowymi spożywczymi pisakami.Odstawiamy do lodówki.Smacznego:)
