ßßß Cookit - przepis na Ciasto snickers

Ciasto snickers

nazwa

Wykonanie

Dwie warstwy delikatnego ciasta przełożone warstwą budyniowego kremu. Uwieńczeniem smaku jest spora ilość orzeszków ziemnych zatopiona w masie kajmakowej. Rozkosz dla podniebienia.
Składniki:
1) Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 3 łyżki miodu
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g masła
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
2) Krem:
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- 350 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 125 g miękkiego masła
3) Warstwa orzechowa:
- 100 g masła
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki cukru
- 250 g orzeszków ziemnych bez soli
- puszka masy kajmakowej
Przygotowanie:
Orzeszki uprażyć na suchej patelni. Ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu. Przykryć folią spożywczą i ostudzić.
Przygotować ciasto. Masło rozpuścić z miodem i cukrem. Mąkę wymieszać z sodą. Wbić 2 jajka, dodać ostudzoną masę miodową. Wyrobić ciasto. Podzielić je na dwie części i schłodzić około 30 minut w lodówce. Po tym czasie każdą część upiec osobno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.
Przygotować masę miodową do orzechów. W tym celu masło rozpuścić z miodem i cukrem. Wrzucić orzeszki ziemne i chwilę gotować.
Przygotować krem. Masło utrzeć na gładka masę, dodawać stopniowo budyń i ucierać do uzyskania jednolitej masy.
Na dno blaszki wyłożyć pierwszą warstwę ciasta, na jej wierzch rozłożyć równomiernie krem i przykryć drugą warstwą. Na wierzch wyłożyć masę kajmakową a na to masę orzechową. Dobrze wystudzić w lodówce.
Źródło:http://smakowirowka.blogspot.com/2014/11/ciasto-snickers.html