ßßß
Składniki:1) Ciasto:- 600 g mąki pszennej- 3 łyżki miodu- 2 jajka- 1/2 szklanki cukru- 200 g masła- 2 łyżeczki sody oczyszczonej2) Krem:- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru- 350 ml mleka- 2 łyżki cukru- 125 g miękkiego masła3) Warstwa orzechowa:- 100 g masła- 3 łyżki miodu- 3 łyżki cukru- 250 g orzeszków ziemnych bez soli- puszka masy kajmakowejPrzygotowanie:Orzeszki uprażyć na suchej patelni. Ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu. Przykryć folią spożywczą i ostudzić.Przygotować ciasto. Masło rozpuścić z miodem i cukrem. Mąkę wymieszać z sodą. Wbić 2 jajka, dodać ostudzoną masę miodową. Wyrobić ciasto. Podzielić je na dwie części i schłodzić około 30 minut w lodówce. Po tym czasie każdą część upiec osobno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.Przygotować masę miodową do orzechów. W tym celu masło rozpuścić z miodem i cukrem. Wrzucić orzeszki ziemne i chwilę gotować.Przygotować krem. Masło utrzeć na gładka masę, dodawać stopniowo budyń i ucierać do uzyskania jednolitej masy.Na dno blaszki wyłożyć pierwszą warstwę ciasta, na jej wierzch rozłożyć równomiernie krem i przykryć drugą warstwą. Na wierzch wyłożyć masę kajmakową a na to masę orzechową. Dobrze wystudzić w lodówce.
