Wykonanie
Dorobiliśmy się własnej wędzarni - hura :) No może to nie jest jakaś super rewelacyjna wędzarnia ale na początek wystarczy i ogromnie cieszy. Oczywiście, aby ją ochrzcić musiała zostać przygotowana kiełbacha - taka wiejska, pyszna kiełbacha. Smak takiej ciepłej zaraz po wędzeniu pamiętam do dziś i długo nie zapomnę :) Polecam.

Składniki:- 6 kg
mięsa z
dziczyzny (u nas 3 kg
karkówki z dzika i 3 kg
łopatki z jelenia)- 3 kg
mięsa wieprzowego (u nas 2 kg
łopatki i 1 kg
szynki)-
sól peklowa-
pieprz czarny, biały, kolorowy i zielony-
czosnek (około 1 główka)-
majeranek-2 l
bulionu warzywnego-
jałowiec, biała
gorczyca- jelita wieprzowePrzygotowanie:Jelita namoczyć w letniej wodzie na kilka godzin,
wodę wymieniać kilka
razy.
Karkówkę zmielić z użyciem większych oczek a najładniejsze
mięso (
szynka i
łopatka) posiekać nożem.
Mięso zmieszać razem, dodać
przyprawy - przyprawić dość mocno, aby
kiełbasa nie wyszła za mdła. Mieszać bardzo długo dolewając
bulionu aż konsystencja mieszaniny będzie delikatnie klejąca. Jelita nakładać na końcówki nadziewarki i nadziewać farszem mięsnym, uważając, aby do osłonki dostawało się jak najmniej powietrza. Oddzielać pętka od siebie skręceniem jelita, pamiętając, aby jedną
kiełbasę zawijać w jedną a następną już w drugą stronę. Końcówki zawiązać na supełek.
Kiełbasę należy wędzić około 4-5 h bukowo-olchowym
dymem. Po uwędzeniu należy ją powiesić w ciepłe przewiewne miejsce aby trochę podeschła.


