Wykonanie
Dostaliśmy od znajomego dość spory kawałek
mięsa z dzika:
karkówkę i
szynkę. Postanowiliśmy skorzystać z okazji i zrobić domową
białą kiełbaskę. Dołożyliśmy trochę
mięsa wieprzowego i możemy pochwalić się pysznym domowym wyrobem. Mam nadzieję, że załapałam bakcyla w tym temacie i przepisy z
wątku domowych
wędlin będą się coraz częściej pojawiać na blogu :)

Składniki:- 1 kg
mięsa z dzika (mieszanka
karkówki i
szynki)- 1/2 kg
surowego boczku wieprzowego- 1/4 kg
słoniny wieprzowej- 1/2 kg
łopatki wieprzowej-
sól-
pieprz czarny, biały, kolorowy i zielony-
czosnek (2 ząbki)-
majeranek-1/3 l
bulionu warzywnego- jelita wieprzowePrzygotowanie:Jelita namoczyć w letniej wodzie na kilka godzin,
wodę wymieniać kilka
razy.
Boczek i
słoninę zmielić w maszynce do
mięsa na sitku z najmniejszymi oczkami.
Karkówkę zmielić z użyciem większych oczek a najładniejsze
mięso (
szynka i
łopatka) posiekać nożem.
Mięso zmieszać razem, dodać
przyprawy - przyprawić dość mocno, aby
kiełbasa nie wyszła za mdła. Mieszać bardzo długo dolewając
bulionu aż konsystencja mieszaniny będzie delikatnie klejąca. Jelita nakładać na końcówki nadziewarki i nadziewać farszem mięsnym, uważając, aby do osłonki dostawało się jak najmniej powietrza. Oddzielać pętka od siebie skręceniem jelita, pamiętając, aby jedną
kiełbasę zawijać w jedną a następną już w drugą stronę. Końcówki zawiązać na supełek.
Kiełbasę należy podawać sparzoną - wrzucić do garnka z
wodą i podgrzewać nie dopuszczając do zagotowania
wody przez około 30-40 minut. Tak przygotowana
kiełbasa będzie soczysta. Przed podaniem na talerz przekłuć każde pętko, aby wypłynął z niej nadmiar
wody.