ßßß
Cookit - przepis na Tort śmietankowo-wiśniowy
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Tort śmietankowo-wiśniowy
Składniki
Biszkopty
Konfitura wiśniowa
Wino
Syropy
Rum
Śmietana 36%
Cukier puder
Wykonanie
Tort na bazie jasnego
biszkoptu
z
bitą śmietaną
z dodatkiem
wiśni
i
konfitury wiśniowej
.
Wiśnie
pochodzą z własnych zbiorów, zebrane i zawekowane w słoiki z
cukrem
, dzięki
czemu
mogłam użyć powstałego
syropu
do nasączenia
biszkoptu
.
Wiśnie
tradycyjnie "upite"
rumem
:) Zdjęć całego
tortu
nie posiadam - chyba łatwo zgadnąć dlaczego :)
Składniki:-
biszkopt
upieczony wg przepisu (kliknij po przepis)- słoik
konfitury wiśniowej
- słoik
wiśni
w
syropie
- 1/2 szklanki
rumu
- 1L
śmietany 36%
tł.- 1/2 szklanki
cukru pudru
Przygotowanie:Upieczony i ostudzony
biszkopt
pociąć na 3 równe części.
Wiśnie
pozbawić pestek, zostawić małą część do dekoracji. Pozbawione pestek
wiśnie
połączyć z
syropem
, dodać
rum
i całość wymieszać, w razie konieczności dodać przegotowanej zimnej
wody
. 1 część
biszkoptu
nasączyć
syropem wiśniowym
i na całej jego powierzchni rozłożyć
wiśnie
. Schłodzoną
śmietanę
włożyć do miski, miksować na najwyższych obrotach miksera do momentu aż stanie się sztywna. Pod koniec ubijania dosłodzić wedle uznania
cukrem pudrem
. Na
wiśnie
rozłożyć pierwszą warstwę
bitej śmietany
, przykryć 2 częścią
biszkoptu
. Na
biszkopt
rozłożyć słoik
konfitury wiśniowej
i ponownie posmarować kremem. Przykryć ostatnią częścią nasączonego
syropem wiśniowym
biszkoptu
. Górę i boki
tortu
posmarować równo
bitą śmietaną
, górę udekorować
wiśniami
. Przechowywać w lodówce.
Źródło:
http://smakowirowka.blogspot.com/2014/03/tort-smietankowo-wisniowy.html
Przepisy powiązane
Tort czekoladowy "Choc & Cherry"
Tort czekoladowy "Choc & Cherry"
Tort świnka peppa
Tort świnka peppa
torcik winogronowy z galaretką z wina
Składniki powiązane (0)