Wykonanie
Składniki
biszkopt kakaowy300 g
czereśni lub
wiśni (świeżych, mrożonych, z
syropu,
nalewki)3 łyżeczki
cynamonu15 łyżek
amaretto (do nasączenia)1 słoiczek
konfitury wiśniowej2 łyżki gorzkiego
kakaodekoracja: 50 g startej
czekolady + świeże
owoceMus czekoladowy500 g
mascarpone (temp. pokojowa)200 g
czekolady deserowej (ciemnej)500 ml
śmietanki kremówki 30% lub 36% (zimnej)1/3 szklanki
cukru pudruPrzygotowanieUpiec
biszkopt zgodnie z przepisem i przekroić go na trzy blaty.
Mascarpone ocieplić w temp. pokojowej.
Czereśnie lub
wiśnie wypestkować i przekroić na połówki.
Mus czekoladowy:
czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli
wodnej. Do roztopionej
czekolady dodawać po łyżce
mascarpone, za każdym razem mieszając łyżką do połączenia się składników. Zimną
śmietankę ubić z
cukrem pudrem na sztywną pianę i dodać ją w 3 partiach do
kremu czekoladowego, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką.Wymieszać pokrojone
owoce z
konfiturą. Dolny
biszkopt położyć na paterze, posypać łyżeczką
cynamonu, skropić 4 łyżkami
amaretto i wyłożyć połowę mieszanki
owoców i
konfitury. Przykryć 1/3 musu, posypać przez sitko łyżką
kakao i położyć drugi krążek
biszkoptu. Znów dodać
cynamon, 4 łyżki
amaretto, resztę
owoców, 1/3 kremu i
kakao.Położyć ostatni krążek, skropić 7 łyżkami
amaretto i obłożyć wierzch oraz boki resztą musu. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Wierzch udekorować
owocami a boki tartą
czekoladą.