ßßß Cookit - przepis na Tort czekoladowy "Choc & Cherry"

Tort czekoladowy "Choc & Cherry"

nazwa

Wykonanie

Składniki
biszkopt kakaowy
300 g czereśni lub wiśni (świeżych, mrożonych, z syropu, nalewki)
3 łyżeczki cynamonu
15 łyżek amaretto (do nasączenia)
1 słoiczek konfitury wiśniowej
2 łyżki gorzkiego kakao
dekoracja: 50 g startej czekolady + świeże owoce
Mus czekoladowy
500 g mascarpone (temp. pokojowa)
200 g czekolady deserowej (ciemnej)
500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (zimnej)
1/3 szklanki cukru pudru
Przygotowanie
Upiec biszkopt zgodnie z przepisem i przekroić go na trzy blaty. Mascarpone ocieplić w temp. pokojowej. Czereśnie lub wiśnie wypestkować i przekroić na połówki.
Mus czekoladowy: czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodawać po łyżce mascarpone, za każdym razem mieszając łyżką do połączenia się składników. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę i dodać ją w 3 partiach do kremu czekoladowego, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką.
Wymieszać pokrojone owoce z konfiturą. Dolny biszkopt położyć na paterze, posypać łyżeczką cynamonu, skropić 4 łyżkami amaretto i wyłożyć połowę mieszanki owoców i konfitury. Przykryć 1/3 musu, posypać przez sitko łyżką kakao i położyć drugi krążek biszkoptu. Znów dodać cynamon, 4 łyżki amaretto, resztę owoców, 1/3 kremu i kakao.
Położyć ostatni krążek, skropić 7 łyżkami amaretto i obłożyć wierzch oraz boki resztą musu. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Wierzch udekorować owocami a boki tartą czekoladą.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/tort-choc-n-cherry