ßßß
Proponujemy Wam wariację na temat włoskiego deseru tiramisu. Czym różni się nasze od włoskiego klasyka? Przede wszystkim nasze jest bez jaj i bez alkoholua zatem mogą je jeść maluchy (i kobiety w ciąży). Dodatek czekolady powoduje, że dzieci uwielbiają to tiramisu. Zresztą nie tylko dzieci, bo pisząca te słowa wyjadała je łyżeczką wprost z misy. Ups….Potrzebujesz:300 ml śmietany 30%1 opakowanie serka mascarpone (250g)3 łyżki cukru pudru (lub więcej, do smaku)1 opakowanie biszkoptów typu „kocie języczki”filiżanka zaparzonej kawy rozpuszczalnej (mocna)około 2 łyżeczki kakao do posypania deseru1 gorzka lub mleczna czekolada pokrojona (lub starta) na wiórkiWykonanie:Ubijamy śmietanę na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie mieszamy delikatnie ser ze śmietanką. Do gotowej masy dorzucamy wiórki czekoladowe i delikatnie mieszamy.
Biszkopty moczymy kilka sekund w kawie i układamy je na dnie szklanej misy. Namoczone biszkopty przykrywamy warstwą kremu. Moczymy kolejną porcję biszkoptów, układamy w misie i nakładamy krem.
Jeśli Wasza misa jest dość wąska ale wysoka to zapewne zostały Wam jeszcze biszkopty i krem na kolejną warstwę. Zatem układamy wszystko do końca, a następnie posypujemy całość kakao i wstawiamy deser do lodówki na minimum 2 godziny.

Smacznego!