ßßß Cookit - przepis na Babka kawowa z orzechami włoskimi

Babka kawowa z orzechami włoskimi

nazwa

Wykonanie

Babka kawowo-orzechowa jest idealną propozycją na Święta Wielkanocne. Babkę szybko się przygotowuje i szybko piecze. Ładnie wyrasta i ma bardzo wyrazisty smak.
Składniki:
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 1/3 szklanki espresso
- 0,6 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- tabliczka czekolady - na polewę
Przygotowanie:
Jajka i żółtka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Jak powstanie piana to dodajemy cukier i przestudzone espresso. Ubijamy do otrzymania puszystej gładkiej masy. Dolewamy olej i mieszamy delikatnie na najniższych obrotach miksera. Suche składniki mieszamy i dosypujemy partiami do masy kawowej. Dokładnie delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do nasmarowanej formy i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy orzechami.
Źródło:http://smakowirowka.blogspot.com/2014/02/babka-kawowa-z-orzechami-woskimi.html