Wykonanie
Babka
kawowo-orzechowa jest idealną propozycją na Święta Wielkanocne. Babkę szybko się przygotowuje i szybko piecze. Ładnie wyrasta i ma bardzo wyrazisty smak.

Składniki:- 2
żółtka- 2
jajka- 1/3 szklanki
espresso- 0,6 szklanki
cukru- 1,5 szklanki
mąki pszennej- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
kakao- 1/2 szklanki
oleju- 1/2 szklanki
orzechów włoskich- tabliczka
czekolady - na polewęPrzygotowanie:
Jajka i
żółtka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Jak powstanie piana to dodajemy
cukier i przestudzone
espresso. Ubijamy do otrzymania puszystej gładkiej masy. Dolewamy
olej i mieszamy delikatnie na najniższych obrotach miksera. Suche składniki mieszamy i dosypujemy partiami do masy kawowej. Dokładnie delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do nasmarowanej formy i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu polewamy rozpuszczoną
czekoladą i posypujemy
orzechami.



