Wykonanie
Pora na kolejnego amoniaczka na moim blogu. Ten jest pół kruchy, a dzięki
galaretce lekko wilgotne. Ciasto wyszło naprawdę smakowicie. Pyszne i szybkie do zrobienia. Idealne do weekendowej
kawki, czy
herbatki. U mnie w domu bardzo wszystkim smakowało. Polecam jak najbardziej. Szybki pomysł na to co znalazłam w lodówce, ale takie przecież są najlepsze :D
![](/Data/Images/mojepysznegotowanie.blogspot.com\2015_slash_02_slash_galaretkowy-amoniaczek/l/319011517.jpg)
Składniki:3 szklanki krupczatki2 łyżki
cukru2 łyżeczki czubate
cukru waniliowego200 g
jogurtu greckiego100 g
margaryny2 łyżeczki
amoniakugalaretka cytrynowagalaretka wiśniowaWykonanie:Obie
galaretki zalać
wodą (po 400 ml) i odstawić do wystudzenia.Krupczatkę przesiać dodać
cukier i
cukier waniliowy, przemieszać. Następnie dodać
masło i posiekać.
Amoniak wymieszać z
jogurtem i dodać do ciasta. Dokładnie zagnieść i podzielić na 3 części. Każdą dokładnie wylepić dno prostokątnej formy (średniej), wyłożoną papierem i piec w 180 stopniach ok. 20-25 minut (aż nabierze koloru).Następnie wszystkie trzy odstawić do wystudzenia.Kiedy nasze
galaretki zaczną tężeć, wylać na ciasto.Kładziemy jeden na spód formy, zalewamy jedną
galaretką, kładziemy następny. Zalewamy drugą
galaretką i nakrywamy trzecim. Do lodówki, aby
galaretki stężały.
Potem trzymać w chłodnym miejscu.Amoniaczek bardziej
biszkoptowy:
![](/Data/Images/mojepysznegotowanie.blogspot.com\2015_slash_02_slash_galaretkowy-amoniaczek/l/-413516201.JPG)
Ucierany amoniaczek przekładany powidłami