Wykonanie

Pomimo wypróbowania kilku różnych sposobów na sernik na zimno... uważam że ten jest najlepszy i oczywiście przepis mam od mamy, której
mogę tylko pozazdrościć talentu cukierniczego. No ale cóż ćwiczenie czyni mistrza. Sernik jest prosty i bardzo smaczny szczerze polecam.Składniki:4
serki homogenizowane (150-180g każdy
serek)125 g
margaryny1 szkl.
cukru4
żółtkacukier waniliowy (16g)3 łyżki
żelatynyDodatkowo:
galaretka truskawkowagalaretka cytrynowapuszka
brzoskwińtortownica lub silikonowa forma np. w kształcie róży (ja wzięłam silikonową formę)
biszkopty (opcjonalnie)Wykonanie:
Galaretki rozpuścić w 200 ml.
wody każdą, zaś
brzoskwinie pokroić w kostkę3 łyżki
żelatyny namoczyć w odrobinie zimnej
wody, aby napęczniała. Następnie dodać 1 szklankę wrzątku i wymieszać aby
żelatyna się rozpuściła.W misce utrzeć
masło z
cukrem, następnie dodawać pojedynczo
żółtka cały czas mieszając ( można mikserem). Dodać
cukier waniliowy i
serki homogenizowane (również po trochu), całość dobrze wymieszać. Na koniec wlewać
żelatynę po jednej łyżce (wtedy mamy pewność, że się nie zważy). Wszystko dobrze wymieszać.Tężejącą
galaretkę wylać do formy i wrzucić 1/2 puszki
brzoskwiń. Jak
galaretka zastygnie do masy sernikowej dodać pozostałą część
brzoskwiń i wylać na
galaretkę. Jak masa zastygnie odwrócić i wyłożyć na talerz. Jeżeli sernik będziemy robić w tortownicy to najpierw układamy
biszkopty, później masa sernikowa i na końcu
galaretka.Ps. Jeżeli serniczek robimy w silikonowej formie w kształcie róży to bierzemy połowę ww. składnikówSmacznego

