Wykonanie
Pomysł przyszedł sam , kiedy postanowiłam zrobić szarlotkę z masą
śmietanową przy użyciu
białek jajka .
Czemu by nie zrobić takiej samej masy tylko, że z galaretką? Przyznam , ze obawiałam się , że mój deser wyląduje w koszu. Jednak nie.:) Pianka wyszła perfekcyjna i co mnie zdziwiło nieco , przypomina ptasie mleczko.:) Jest nawet sztywniejsza.Pogoda znakomita za oknem , więc czas na lżejsze desery. Lodówkowe słodkości.
Składniki :Spódok. 2 szklanki
mlekakakao /
kawa - polecam z
rozpuszczalną kawąłyżeczka
cukru waniliowego2,5 łyżeczki
żelatynyPianka2
białka1
galaretka ( u mnie zielona, agrestowa)
cukier / słodzik ( opcjonalnie , ja nie dałam )
płatki owsiane prażone ( dekoracja )Przygotowanie:Do
mleka wsypujemy
rozpuszczalną kawę ,
cukier waniliowy oraz
żelatynę. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie zagotowujemy tak przygotowana mieszankę , uważając by ją nie przypalić. Schłodzoną rozlewamy w 4 pucharki. pozostawiamy w lodówce na godzinę. Rozpuszczamy
galaretkę w 350 ml
wody. Schładzamy ją . Gdy zauważymy , że zaczyna tężeć ubijamy
białka z odrobiną
soli. Musimy uważać, by
galaretka była gęsta inaczej osiądzie się i powstanie kolejna warstwa. U mnie powstała.;) Do ubitych
białek stopniowo wlewamy
galaretkę , nie przestajemy miksować. I pracujemy tak , aż skończy się
galaretka. Puszystą masę przelewamy do pucharków. Schładzamy w lodówce. Dekorujemy uprażonymi
płatkami owsianymi lub wiórkami kokosowymi.
Smacznego Głodownicy!