3 udka z kurczaka2 woreczki ryżuŚ mietanaK onfitura z pomidorów (może być przecier)O drobina wodyS ólP ieprzC ukierMarynata do udek:O liwa z oliwekS łodka paprykaK ostka rosołowaP ieprzS uszona bazyliaS uszone oreganoPołącz wszystkie składniki marynaty i dokładnie pokryj nią udka. Włóż na 2h do lodówki.Potem:Ugotuj ryż według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu i wyłóż na naczynie żaroodporne.W osobnej misce wymieszaj 3 kopiate łyżki śmietany z konfiturami z pomidorów i odrobiną wody. Wymieszaj i przypraw solą, pieprzem oraz odrobiną cukru.Wyłóż wcześniej przygotowane udka na ryż i zalej „sosem śmietanowym” (dzięki temu ryż będzie delikatniejszy w smaku i lepki).Piecz 1h w piekarniku nagrzanym na 180C (KONIECZNIE przykryj mięso folią spożywczą. Ściągnij 10 minut przed końcem pieczenia, aby mięso mogło się zarumienić).Ja podałam je z buraczkami, a Ty połącz z ulubioną surówką. Smacznego!:)