Wykonanie
Kilkanaście kobietek, które lubią gotować, niejaka Zmokła
Kura, ogrom przypraw oraz przeróżnych dyń, smakowite potrawy i aromaty, które przywodziły amatorów pływania właśnie do nas... Ale o co właściwie chodzi?Już wyjaśniam - " Zmokła
Kura " to nowopowstały białostocki lokal o wdzięcznej, mokrej nazwie mieszczący się "drzwi w drzwi" z miejskim basenem i to właśnie w tym miejscu dwa tygodnie temu odbyły się
Dyniowe Warsztaty organizowane przez Edytę - autorkę bloga kulinarnego Ekoquchnia . Miałam okazję w nich uczestniczyć i poznać tajniki przyrządzania dyni, a raczej wielu jej odmian! Edyta przekazała nam arkusze pełen smakowitych propozycji na potrawy z dyni, a część z nich najpierw przyrządziłyśmy a
potem jak łasuchy wspólnie skonsumowałyśmy ;pDotąd
dynia przywoływała we mnie wspomnienie pysznych "Tortellini di zucca" czyli pierożki tortellini z
dynią, które jedliśmy kilka lat temu w Mantui we Włoszech oraz kojarzyła się z zupą-krem z dyni. A tutaj okazało się nie tylko, że poza najbardziej popularną
dynią zwyczajną, z której robimy lampiony są jeszcze
dynie makaronowe, piżmowe, małe
dynie Hokkaido,
dynie w kształcie karocy Kopciuszka, a każda z nich ma inny miąższ, zapach i smak.Jak zawsze okazało się, że
dynia zmienia swój smak w zależności od przypraw i składników z jakimi ją połączymy, może być słodka w
pitnej czekoladzie i placku na
razowym kruchym spodzie, wytrawna w plackach z marchwią i
porem, lekka w
sałatce z
rukolą i
ciecierzycą czy sycąca jak
dynie piżmowa nadziewane
oliwkami,
kaszą,
serem kozim..Chyba nie tylko na zdjęciach
dynia prezentują się smakowicie, bo aromaty roznoszące się w "Zmokłej Kurze" kierowały do nas miłośników kąpieli z pobliskiego basenu!



Dynia makaronowa, która wyglądem przypomina
nitki makaronu spaghetti.A tak naprawdę to nic innego niż miąższ dyni, przygotowany przez nacinanie jej wnętrza widelcem.


Placek
dyniowy na
razowym spodzie - poezja smaku, a do tego pieknie wykonany przezwspółtowarzyszki warsztatów!
Dynia piżmowa jest żółta i kształtem przypomina wyrośniętą
gruszkę, poniżej już z nadzieniem z
kaszy, i warzyw!

Ja w ferworze przygotowywania masy do placuszków z dyni

Poniżej owe placuszki z dyni,
marchwi i
poraoraz
sałatka z
dynią i
rukolą i
ciecierzycą