Wykonanie
Tym razem u mnie w kuchni zupa grzybowa, nie kurkowa, nie z podgrzybków, a z
maślaków.
Maślaki to jeden z siedmiu rodzajów
grzybów, które umiem zbierać poza
prawdziwkami, podgrzybkami,
kurkami, rydzami, czerwonogłówcami i podbrzeźniakami :) Jak na miastową dziewczynę to i tak całkiem nieźle ;)W przypadku
maślaków nie jest to trudne, bo mają błyszczące kleiste kapelusze i dzięki temu nie można ich pomylić z innymi
grzybami :) Tylko warto obierać je w rękawiczkach, chyba że jak kopciuch chcemy
mieć brązowe palce :pJednak kiedy już obedrzemy
maślaki ze skóry (dosłownie), wystarczy posiekać warzywa i w ciągu kilkunastu minut - jest pyszna zupa!

Składniki2 litry
bulionumaślaki1
marchewka1/2
selera1
pietruszka1
szalotkaliść laurowypieprz w ziarnach
ziele angielskieświeży
koperek1 łyżka
masłasól do smaku
Szalotkę siekamy i podsmażamy na łyżce
masła. Dodajemy
maślaki obdarte ze skóry i pokrojone w plasterki. Do garnka z
bulionem wrzucamy posiekaną
włoszczyznę -
marchewkę,
seler,
pietruszkę,
potem dodajemy
grzyby z
cebulą,
przyprawy zioła i gotujemy. Jeśli ktoś lubi można zabielić
śmietaną zupę ale i tak jest pyszna!