Chociaż za oknem chmurno i deszczowo - klimat Tropikany do mojej kuchni wprowadziły dziś Lodytruskawkowe :) Są pysznie truskawkowo-śmietanowo, kremowe i chociaż nie "przebiją" wybornych waniliowych to polecam gorąco!!LodyTruskawkowe200 ml mleka 2%250 ml śmietany 30%2 żółtka5 łyżek cukru pudru1 cukier waniliowy300 gram mrożonych truskawek (jak będą polskie lepsze świeże)Jajka sparzyć gorącą wodą. Żółtka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym mikserem, dodać mleko i następnie chwilę gotować na niewielkim ogniu, zestawić schłodzić, aby masa była letnia. Ubić śmietanę, wymieszać razem. Zmiksować na sorbettruskawki, wymieszać z masą śmietanowo-jajeczną. Wlać do maszyny do lodów masę lodową i ustawić timer na 30-40 minut. Po tym czasie wstawić do zamrażalnika.Ilość wychodzi taka, że i tak zamrażam - wrzucam do pojemnika, zamrażam i jest deser na każą okazję.Przepis bierze udział w akcji: