ßßß
 
            
         Składniki:· 7 żółtek· 3/4 - 1 szklanka cukru waniliowego· 1/2 l pełnotłustego mleka· 250 ml śmietanki kremówki· 500 g truskawekŻółtka ubijamy z cukrem nad kąpielą wodną na puszystą masę. Zalewamy zagotowanym mlekiem i dalej ubijamy, aż powstanie gęsty krem, czyli do momentu, kiedy po przeciągnięciu palcem na łyżce pozostanie ślad.
Składniki:· 7 żółtek· 3/4 - 1 szklanka cukru waniliowego· 1/2 l pełnotłustego mleka· 250 ml śmietanki kremówki· 500 g truskawekŻółtka ubijamy z cukrem nad kąpielą wodną na puszystą masę. Zalewamy zagotowanym mlekiem i dalej ubijamy, aż powstanie gęsty krem, czyli do momentu, kiedy po przeciągnięciu palcem na łyżce pozostanie ślad. Czekamy, aż krem wystygnie. Ubijamy kremówkę, miksujemy truskawki. Przestudzony krem custard łączymy ze zmiksowanymi truskawkami i bitą śmietaną.
Czekamy, aż krem wystygnie. Ubijamy kremówkę, miksujemy truskawki. Przestudzony krem custard łączymy ze zmiksowanymi truskawkami i bitą śmietaną. Mrozimy w maszynce do lodów przez godzinę, po czym przekładamy jeszcze na parę godzin do zamrażalnika. Jeśli nie mamy maszynki do lodów, masę wkładamy od razu do zamrażalnika, ale co godzinę lody musimy dobrze miksować- i tak przez ok. 3 godziny - dzięki temu w gotowych lodach unikniemy kryształków lodu.Jako że cała masa nie zmieściła się do mojej maszynki, pozostały krem połączyłam z 2 łyżkami żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody, rozlałam do silikonowych foremek (z nich schłodzone babeczki same wyskakują) i wyszły mi przepyszne pianki truskawkowe. Smacznego :) .
Mrozimy w maszynce do lodów przez godzinę, po czym przekładamy jeszcze na parę godzin do zamrażalnika. Jeśli nie mamy maszynki do lodów, masę wkładamy od razu do zamrażalnika, ale co godzinę lody musimy dobrze miksować- i tak przez ok. 3 godziny - dzięki temu w gotowych lodach unikniemy kryształków lodu.Jako że cała masa nie zmieściła się do mojej maszynki, pozostały krem połączyłam z 2 łyżkami żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody, rozlałam do silikonowych foremek (z nich schłodzone babeczki same wyskakują) i wyszły mi przepyszne pianki truskawkowe. Smacznego :) .

