Wykonanie
            Custard jest bardzo popularnym 
waniliowym sosem wywodzącym się z Anglii. Tradycyjnie przygotowywany jest z 
mleka, 
żółtek, 
wanilii, czasem z dodatkiem 
śmietanki albo 
mąki kukurydzianej. Custard przeznaczony jest do urozmaicania deserów, ciast, 
lodów albo jako sos do 
owoców. Można jeść go na ciepło albo na zimno. Ja preferuję drugą opcję.Dziś mam dla was przepis na sos z dodatkiem 
śmietanki, ale za jakiś czas z pewnością zaprezentuje wam inne sposoby przygotowania custardu.Inspiracją do przygotowania sosu był przepis znaleziony na Moich Wypiekach .Składniki:250ml 
mleka100ml 
śmietanki 30%4 
żółtka2-3 łyżki 
cukru waniliowegoMleko i 
śmietankę zagotowujemy w garnku.W międzyczasie ucieramy 
żółtka razem z 
cukrem waniliowym na puszystą, gładką masę. Dodajemy do niej połowę zagotowanego 
mleka i przez chwilę miksujemy.Masę 
mleczno- jajeczną z powrotem przelewamy do garnka. Podgrzewamy ją na małym ogniu, ale nie doprowadzamy do wrzenia.Przestudzony custard przechowujemy w lodówce, maksymalnie przez 3 dni.