ßßß
Ajerkoniak to sam w sobie dobry trunek, ja używam go często do kremów, lodów, czasem jako dodatek do kawy. Jak widać przepis jest dość elastyczny… i powiem szczerze, że przymierzam się do zrobienia go w innych smakach. Polecam jego wypróbowanie :)
Składniki:5 żółtek250g cukru¼ litra spirytusu250ml mleka* + 250ml śmietany kremówki 30% (można zastąpić: ½ litra mleka, ½ litra słodkiej śmietanki lub ½ litra mleka skondensowanego)**2 - 4 łyżeczki cukru waniliowego* Najlepiej użyć mleka z kartonu (UHT), używając świeżego mleka najlepiej wcześniej je przegotować i ostudzić.Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, tak długo by cukier się rozpuścił. Następnie powoli wlewamy śmietanę i mleko, a na koniec stopniowo wlewamy spirytus. Ajerkoniak jest gotowy do picia praktycznie od razu po zrobieniu, jednak najlepiej odstawić go na kilka godzin, by dobrze wystygł i stężał. Likier uzyskuje najlepszy smak po kilku dniach. Gotowy likier najlepiej przechowywać w lodówce.** W zależności od tego jaką konsystencję likieru chcemy uzyskać, dodajemy:- rzadki - dodaj 500ml mleka,- gęsty - 250ml mleka + 250ml śmietany 30%,- bardzo gęsty - 500ml śmietany 30%
R E K L A M A