Wykonanie
Najtwardsze
serce uwiedzie lampka dobrego
wina i muszle nadziewane
mięsem mielonym ... mniam.350 gram
mięsa mielonego z
indyka1 ząbek
czosnku1
cebula15 szt. muszli (
makaron)10 dag
sera Goudatymianek,
zioła prowansalskie,
papryka słodka mielona do smaku
sól oraz
pieprz grubo mielony
olej rzepakowy do smażenia
margaryna do posmarowania formy
Sos pomidorowy:
pomidory w puszce, 3 łyżki
oliwy z oliwek, 2-3 łyżki
czerwonego wina, 1 ząbek
czosnku,
sól i
pieprz do smakuOpis przygotowania:
Makaron muszle ugotować al dente. Wyjąć ugotowane muszle na płaski talerz, każdą osobno i zostawić do ostygnięcia. Na patelni podsmażyć posiekaną w kostkę
cebulę i 1 ząbek
czosnku, dodać
mięso mielone oraz
zioła i przesmażyć wszystkie składniki razem. Nadziewać muszle mięsnym farszem i układać obok siebie w wysmarowanej
margaryną formie ceramicznej lub naczyniu żaroodpornym. Następnie
pomidory w puszce zmiksować na jednolity sos, wlać do rondla, dodać posiekany jeden ząbek
czosnku,
sól i
pieprz,
wino oraz
oliwę z oliwek. Gotować kilka minut mieszając, aż do połączenia się składników na jednolity sos. Następnie zalać powyższym sosem muszle z farszem, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku o temp.180 stopni około 20 minut, po tym czasie zdając folię i posypać potrawę
serem żółtym oraz piec kolejne 10 minut. Podawać potrawę udekorowaną gałązkami świeżego
rozmarynu.