ßßß
Czas przygotowania: 20-30 minutSkładniki (na 2 porcje):- ulubiony makaron- pojedyncza pierś z kurczaka- 1 łyżka masła- 1 łyżka mąki- 1 szklanka mleka- 1 limonka- sól, pieprz- gałka muszkatołowa, kurkuma- masło klarowane (lub olej) do smażenia
Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Kurczaka pokrój w małe kawałki, obsyp kurkumą pieprzem i solą. Smaż na patelni na maśle klarowanym aż uzyska rumiany kolor. W garnku zrób sos beszamelowy:Roztop masło na małym ogniu, dodaj mąkę i mieszaj aż do połaczenia składników. Stopniowo dodawaj mleko. Podgrzewaj na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Cały czas mieszaj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Gdy sos będzie gotowy, dodaj do niego sok wyciśnięty z limonki.Do sosu dodaj kurczaka i polej sosem makaron.
Smacznego!