ßßß Cookit - przepis na Zupa tajska Tom Youm Kung

Zupa tajska Tom Youm Kung

nazwa

Wykonanie

Oj dziś się działo :-) Przyjechała do mnie mama z zachcianką na tajską zupę a , że ja uwielbiam takie specyfiki nie powiedziałam nie :p .Oczywiście gotowałyśmy obie, bo każda z nas musi wsadzić swoje trzy grosze.Niby mówią...."Gdzie kucharek sześć nie ma co jeść" U nas się to nie sprawdziło, było pysznie.Tą zupę mam z książki którą przywiozła ze sobą mama, ale oczywiście dodałyśmy trochę od siebie, zdradzę Wam przepis, bo warto ją spróbować.
składniki:
-6 obranych dużych krewetek
-8 małży oczyszczonych
-szyjki raka
-mały korzeń galan galu (można zastąpić świeżym imbirem)
-6dużych pieczarek
-4 suszone grzyby mun
-3szklanki bulionu
-szklanka mleka kokosowego
-łodyżka trawy cytrynowej
-pasta chili
-łyżka sosu rybnego
-2 łyżeczki cukru
-makaron chiński
-szczypiorek
sposób wykonania:
Posiekaną trawę cytrynową wrzucić do gotującego się bulionu,dodać pokrojony w cienkie plastry
galan gal.szklankę mleka kokosowego,pastę chili,sos rybny,cukier,sok z cytryny.
Do gotującego się wywaru wrzuć przekrojone na pół pieczarki i pokrojone grzyby mun(wcześniej trzeba je namoczyć,żeby zmiękły). Gdy zupa nabierze smaku,dodać owoce morza i posiekaną kolendrę.Gotować około 4 minut, aż ogonki krewetek będą czerwone.Podajemy z makaronem ugotowanym według instrukcji na opakowaniu i posypujemy świeżym drobno posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :-) mniam :p
Źródło:http://mylifeofcooking.blogspot.com/2013/07/zupa-tajska-tom-youm-kung.html