ßßß Cookit - przepis na Drobiowe sakiewki w sosie szpinakowym

Drobiowe sakiewki w sosie szpinakowym

nazwa

Wykonanie

Nie uważacie,że czasem warto poeksperymentować w kuchni?Miałam dzisiaj nie gotować.Z córki przyjęcia urodzinowego zostało dużo jedzenia a ja miałam plany wykorzystać słoneczną pogodę, na koszenie trawy i dopieszczenie mojego ogródka.I tak też zrobiłam.Nawet mnie trochę opaliło.Przyjemne z pożytecznym.Zrobiłam,co miałam zrobić i oczywiście stwierdziłam,że to co mam w lodówce mnie nie zaspokaja i muszę coś upichcić a,że uwielbiam szpinak i oczywiście mam go pod dostatkiem,wymyśliłam na poczekaniu to właśnie danie. Zazwyczaj ryż podaje osobno,mięso osobno ale tym razem postanowiłam połączyć te dwa składniki.Skromnie mówiąc , danie wyszło przepyszne.Zresztą może sami ocenicie?Jeżeli,ktoś spróbuje mojego przepisu bardzo proszę o komentarze ;-)
składniki:
2 duże podwójne filety
2 wiązki świeżego szpinaku
słodka śmietana 18%
2ząbki czosnku
100ml białego martini
sól morska
sól prowansalska
pieprz kolorowy
3łyżki masła
zielona pietruszka
25dkg ryżu
50ml bulionu
sposób wykonania:
Umytego fileta kroimy wzdłuż na połówki,przyprawiamy solą prowansalską i świeżo zmielonym pieprzem.Odstawiamy do lodówki.Ryż gotujemy pod przykryciem 15 minut.(Ma być kleisty nie sypki). Odcedzamy,dodajemy łyżkę masła , pokrojoną zieloną pietruszkę i jeden zmiażdżony ząbek czosnku.Doprawiamy solą morską i pieprzem.Wszystko dokładnie mieszamy.Na całą długość fileta nakładamy ryż,następnie składamy w pół i spinamy wykałaczką. Smażymy po 3 min z każdej strony na dużym ogniu w małej ilości oliwy,podlewamy martini, zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze przez 15 min pod przykryciem.Szpinak myjemy,odsączamy z nadmiaru wody,kroimy i wrzucamy do nagrzanego rondla z 2 łyżkami masła.Dusimy 2 min,podlewamy bulionem,dodajemy zmiażdżony czosnek i dokładnie mieszamy.Dusimy około 5 minut.Podlewamy śmietaną,doprawiamy pieprzem i miksujemy blenderem.Mięso nakładamy na talerz i polewamy sosem szpinakowym.Podajemy gorące.Smacznego
Źródło:http://mylifeofcooking.blogspot.com/2013/06/drobiowe-sakiewki-w-sosie-szpinakowym.html