Wykonanie

Nie uważacie,że czasem warto poeksperymentować w kuchni?Miałam dzisiaj nie gotować.Z córki przyjęcia urodzinowego zostało dużo jedzenia a ja miałam
plany wykorzystać
słoneczną pogodę, na koszenie trawy i dopieszczenie mojego ogródka.I tak też zrobiłam.Nawet mnie trochę opaliło.Przyjemne z pożytecznym.Zrobiłam,co miałam zrobić i oczywiście stwierdziłam,że to co mam w lodówce mnie nie zaspokaja i muszę coś upichcić a,że uwielbiam
szpinak i oczywiście mam go pod dostatkiem,wymyśliłam na poczekaniu to właśnie danie. Zazwyczaj
ryż podaje osobno,
mięso osobno ale tym razem postanowiłam połączyć te dwa składniki.Skromnie mówiąc , danie wyszło przepyszne.Zresztą może sami ocenicie?Jeżeli,ktoś spróbuje mojego przepisu bardzo proszę o komentarze ;-)składniki:2 duże podwójne filety2 wiązki
świeżego szpinakusłodka
śmietana 18%2ząbki
czosnku100ml białego martini
sól morskasól prowansalska
pieprz kolorowy3łyżki
masłazielona
pietruszka25dkg
ryżu50ml
bulionu
sposób wykonania:Umytego fileta kroimy wzdłuż na połówki,przyprawiamy
solą prowansalską i świeżo zmielonym
pieprzem.Odstawiamy do lodówki.
Ryż gotujemy pod przykryciem 15 minut.(Ma być kleisty nie sypki). Odcedzamy,dodajemy łyżkę
masła , pokrojoną zieloną
pietruszkę i jeden zmiażdżony ząbek
czosnku.Doprawiamy
solą morską i
pieprzem.Wszystko dokładnie mieszamy.Na całą długość fileta nakładamy
ryż,następnie składamy w pół i spinamy wykałaczką. Smażymy po 3 min z każdej strony na dużym ogniu w małej ilości
oliwy,podlewamy martini, zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze przez 15 min pod przykryciem.
Szpinak myjemy,odsączamy z nadmiaru
wody,kroimy i wrzucamy do nagrzanego rondla z 2 łyżkami
masła.Dusimy 2 min,podlewamy
bulionem,dodajemy zmiażdżony
czosnek i dokładnie mieszamy.Dusimy około 5 minut.Podlewamy
śmietaną,doprawiamy
pieprzem i miksujemy blenderem.
Mięso nakładamy na talerz i polewamy sosem
szpinakowym.Podajemy gorące.Smacznego