Wykonanie
Szpinak traktowany przez wielu jako zmora dzieciństwa dziś wraca do łask. Można go przygotować na wiele sposobów. Dzisiaj proponuję najprostszą, klasyczna wersję ...
szpinak z
czosnkiem i
śmietaną. Szybka, smaczna i zdrowa przystawka do obiadu. Polecam :)Składniki- 0.5 kg
świeżego szpinaku- 2 łyżki
masła- 3 łyżki
śmietany 18%- 2-3 ząbki
czosnku-
sólWykonanieOpłukane i osuszone liście ( bez ogonków, łodyżek ) kroje w grubsze pasy, mniejsze zostawiam w całości. Na głębokiej patelni roztapiam
masło, wrzucam pokrojony
szpinak, chwilę podgrzewam, dodaje ok 1/4 szklanki
wody, wyciśnięty przez praskę
czosnek. Dusze przez chwilkę aż
szpinak trochę zmięknie a
woda odparuje ( nie za długo aby nie zrobiła się ciapa ). Na koniec do
szpinaku dodaję
śmietanę, całość mieszam do połączenia i doprawiam
solą do smaku.Podaje na ciepło jako dodatek do obiadu. U mnie najlepiej taki
szpinak smakuje z młodymi
ziemniakami z
wody i
jajkiem sadzonym :)Smacznego :)

