Wykonanie
Dzisiejsze danie jest proste i bardzo smaczne. Mix kolorystyczny skłania do jedzenia zwłaszcza kiedy za oknem mamy szarą jesień. Warzywa wprowadzają w śródziemnomorski klimat, jedynie od
łososia wieje norweskim chłodem :) Polecam wszystkim, którzy lubią śródziemnomorskie smaki. Dzisiejsze danie powstało dość spontanicznie, z tego co miałam w lodówce, bez specjalnych wcześniejszych przygotowań.Składniki: (2 os.)1 woreczek
ryżu250 g
świeżego łososia1/2
papryki czerwonej1
pomidor1/2
cukinii2 duże
pieczarki1 łyżka
oregano1 łyżka
bazyliisólpieprzoliwa z oliweksok z cytrynyNagrzewamy piekarnik do 200'.
Łososia myjemy dzielimy na mniejsze kawałki, następnie solimy,
pieprzymy i posypujemy częścią z
ziół oraz polewamy niewielką ilością
oliwy. Warzywa myjemy.
Pomidora obieramy ze skórki.Kroimy:
paprykę na cienkie paseczki
pomidora w kostkę
cukinię w cienkie plasterki
pieczarki w cienkie plasterkiNaczynie żaroodporne smarujemy jedną łyżką
oliwy i wrzucamy warzywa. Solimy je i
pieprzymy, posypujemy resztą
ziół. Układamy
łososia. Następnie polewamy odrobiną
oliwy i skrapiamy
sokiem z cytryny. Wkładamy do piekarnika na 25 min. Ja do podania dodałam jeszcze
ryż. I tak mamy pyszny, kolorowy i zdrowy obiad.