ßßß
Dzisiejsze danie jest proste i bardzo smaczne. Mix kolorystyczny skłania do jedzenia zwłaszcza kiedy za oknem mamy szarą jesień. Warzywa wprowadzają w śródziemnomorski klimat, jedynie od łososia wieje norweskim chłodem :) Polecam wszystkim, którzy lubią śródziemnomorskie smaki. Dzisiejsze danie powstało dość spontanicznie, z tego co miałam w lodówce, bez specjalnych wcześniejszych przygotowań.Składniki: (2 os.)1 woreczek ryżu250 g świeżego łososia1/2 papryki czerwonej1 pomidor1/2 cukinii2 duże pieczarki1 łyżka oregano1 łyżka bazyliisólpieprzoliwa z oliweksok z cytrynyNagrzewamy piekarnik do 200'. Łososia myjemy dzielimy na mniejsze kawałki, następnie solimy, pieprzymy i posypujemy częścią z ziół oraz polewamy niewielką ilością oliwy. Warzywa myjemy. Pomidora obieramy ze skórki.Kroimy:paprykę na cienkie paseczkipomidora w kostkęcukinię w cienkie plasterkipieczarki w cienkie plasterkiNaczynie żaroodporne smarujemy jedną łyżką oliwy i wrzucamy warzywa. Solimy je i pieprzymy, posypujemy resztą ziół. Układamy łososia. Następnie polewamy odrobiną oliwy i skrapiamy sokiem z cytryny. Wkładamy do piekarnika na 25 min. Ja do podania dodałam jeszcze ryż. I tak mamy pyszny, kolorowy i zdrowy obiad.