Wykonanie
Dzisiaj przepis na danie, które przez wielu może uznać za bardziej deserowe niż obiadowe. Ja jednak miałam je na obiad. A
mowa o
makaronie czekoladowym, z sosem
śmietanowym i
truskawkami. Pyszne lekkie danie, w sam raz na takie upały jak dzisiaj.Muszę przyznać, że było to dla mnie duże wyzwanie, ponieważ
makaron zrobiłam sama, pierwszy raz. Warto było.
Makaron może nie był idealny, ale w smaku bardzo dobry i pewnie jeszcze nie raz go przygotuję, tylko w różnych odsłonach. Przejdźmy do przepisu.
Składniki:(
makaron)250 g
mąki3
jaja25 g
kakaotrochę
wody(sos)125 ml
śmietany 30%1 opakowanie
serka Bielucha1 opakowanie
cukru waniliowegotruskawki (tyle ile lubicie)
Mąkę i
kakao wymieszać, zrobić "wulkan" i wbić
jaja. Zagniatać ciasto, aż uzyskamy jednolitą konsystencję, jeśli jest suche dodać łyżkę, dwie
wody. Podzielić na mniejsze kawałki i rozwałkować. Odstawić placki do wyschnięcia na pół godzinę. Następnie zwinąć i pociąć
makaron. Rozłożyć do przeschnięcia jeszcze.W
między czasie ubijamy
bitą śmietankę, dodajemy
cukier waniliowy, kiedy uzyskamy już odpowiednią konsystencję to dodajemy Bielucha i mieszamy na najniższych obrotach.
Truskawki kroimy w kostkę.Gotujemy
makaron w osolonej wodzie z łyżką
oleju.Nakładamy na talerz, polewamy sosem i dodajemy
truskawki. Gotowe :)