ßßß
Składniki na pesto:1 pęczek bazylii1/2 pęczka pietruszki12 orzechów włoskich2 łyżki odsączonych, umytych, solonych kaparów2 łyżki parmezanu2 ząbki czosnkuoliwa z oliwek1/2 łyżki masłaJeżeli chcecie możecie pesto wykonać w moździerzu, wtedy zaczynamy od ubicia czosnku, orzechów i kaparów na masę, następnie dodajemy bazylię i pietruszkę, masło i dolewamy oliwy, aż pesto uzyska w miarę płynną, kremową konsystencję. Na sam koniec dodajemy parmezan.Ja posłużyłam się sprzętem nowoczesnym :D czyli blenderem. Wrzuciłam wszystko do pojemnika i zmiksowałam. Oliwę dolewałam, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Do tego dania użyłam makaronu Pełne Ziarno firmy Lubella .Po zrobieniu pesto i ugotowaniu makaronu, wrzucamy pesto na patelkę podgrzewamy i dodajemy makaron. Mieszamy dokładnie. I możemy podawać :)Podstawa do pesto:

