Cudowne w tych śledziach jest to, że smaki przechodzą po sobie po kolei. Najpierw czuć lekką nutę cynamonu, a dopiero za chwilę, możemy poczuć pikantny smak.Składniki:600-700 g śledzi (np. matiasów)190 g koncentratu pomidorowego3 czubate łyżki ketchupu2 listki laurowe2 czubate łyżki miodu0,5 łyżeczki cynamonu0,5 łyżeczki pieprzu cayenne0,5 łyżeczki pieprzu2 garście rodzynek2 cebuleWykonanie:Rodzynki zalewamy wrzątkiem i moczymy. Śledzie moczymy kilka godzin w zimnej wodzie.Cebulę kroimy w cienkie piórka. Następnie podsmażamy na oleju. Odsączamy rodzynki z wody.Następnie dodajemy ketchup, koncentrat, rodzynki i resztę przypraw. Podlewamy lekko wodą (ok. 1/4 szklanki wody). Dusimy cebulę do miękkości. Sos powinien mieć konsystencję kisielu.Wyłączamy gaz i do ciepłego sosu, ale nie gorącego wkładamy pokrojone w ok. 2 cm paski śledzie.Przekładamy do pojemnika i wkładamy do lodówki na 24 h. Po tym czasie smaki na pewno się przegryzą.Smacznego