ßßß Cookit - przepis na Śledzie w pikantnym sosie pomidorowym z nutą cynamonu

Śledzie w pikantnym sosie pomidorowym z nutą cynamonu

nazwa

Wykonanie

Cudowne w tych śledziach jest to, że smaki przechodzą po sobie po kolei. Najpierw czuć lekką nutę cynamonu, a dopiero za chwilę, możemy poczuć pikantny smak.
Składniki:
600-700 g śledzi (np. matiasów)
190 g koncentratu pomidorowego
3 czubate łyżki ketchupu
2 listki laurowe
2 czubate łyżki miodu
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
0,5 łyżeczki pieprzu
2 garście rodzynek
2 cebule
Wykonanie:
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i moczymy. Śledzie moczymy kilka godzin w zimnej wodzie.
Cebulę kroimy w cienkie piórka. Następnie podsmażamy na oleju. Odsączamy rodzynki z wody.
Następnie dodajemy ketchup, koncentrat, rodzynki i resztę przypraw. Podlewamy lekko wodą (ok. 1/4 szklanki wody). Dusimy cebulę do miękkości. Sos powinien mieć konsystencję kisielu.
Wyłączamy gaz i do ciepłego sosu, ale nie gorącego wkładamy pokrojone w ok. 2 cm paski śledzie.
Przekładamy do pojemnika i wkładamy do lodówki na 24 h. Po tym czasie smaki na pewno się przegryzą.
Smacznego
Źródło:http://impresjasmaku.blogspot.com/2014/12/sledzie-w-pikantnym-sosie-pomidorowym-z.html