Przepis jest autorstwa Nigelli Lawson, jednak po kilkukrotnym robieniu tych ciastek nieco go zmodyfikowałam, według własnego uznania. Ciasteczka należy ułożyć dosyć luźno bo w trakcie pieczenia się "rozlewają". Ja na standardowej blasze do piekarnika układam 12 ciasteczek (kulek).Składniki:150 g maki1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli85 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)125 g masła75 g ciemnego cukru trzcinowego100 g cukru (białego)1 jajko1 łyżeczka esencji waniliowej85 g żurawiny50 g grubo posiekanych orzechów włoskich150 g białej czekolady (posiekana na ok. 3-5 mm kawałki)Wykonanie:Zmiksować cukier (2 rodzaje) z masłem. Dodać jajko i wanilię i miksować aż się połączą.W osobnej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i płatki owsiane.Połączyć obie masy. Dodać czekoladę, żurawinę, orzechy i wymieszać łyżką. Ciasto włożyć do lodówki na 30 min.Łyżeczką uformować kulki i ułożyć je na papierze do pieczenia. Włożyć ciastka do piekarnika nagrzanego do 180 C na 10 - 13 min. Piec aż będą lekko złociste.Wyjąć ciasteczka na kratkę do pieczenia i poczekać aż wystygną wtedy staną się chrupiące. Takie ciasteczka należy przechowywać w w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie zmiękły.Smacznego