ßßß
SKŁADNIKI na ok. 40 pączków:250 g twarogu2,5 łyżki gęstej śmietany2 jajka3 łyżki cukru1 szklanka mąki1 cukier waniliowy1 łyżeczka sody1 łyżka wódkiszczypta solicukier puderWYKONANIE:Twaróg, jajka i śmietanę wymieszać na gładką masę. Do tego najlepiej użyć tłuczka do ziemniaków (chyba, że ktoś ma lepszy pomysł:)). Następnie dodać cukier i łyżkę wódki, wymieszać. Mąkę przesiać razem z cukrem waniliowym, sodą i solą i połączyć z masą serową. W osobnej miseczce musimy przygotować sobie zimną wodę do moczenia dłoni. Formujemy małe kulki i wrzucamy na rozgrzany smalec. Pączki smażymy na rozgrzanym smalcu w niskim garnku na złoty kolor. Pączki wykładamy na ręcznik papierowy, a po chwili przekładamy je na talerz i posypujemy cukrem pudrem.Proste?

















